Az európai távközlési cégek megvámolnák a tartalomszolgáltatókat

A nagy inkumbens internetszolgáltatók körében mind nagyobb hangot kap az a vélemény, hogy mivel az internetes forgalom növekedése elképesztően dinamikus, a jövőben nem lesz elegendő a forgalomszabályozás, hanem a különösen nagy forgalmakat generáló vállalkozásoktól ezért külön díjat is kellene szedni – hívja fel a Wired egy jelentésre (A jövő internetjének egy életképes modellje – A Viable Future Model for the Internet) a figyelmet, amelyet négy nagy, korábban állami tulajdonú európai távközlési cég (Deutsche Telekom, France Télécom, Telecom Italia, Telefónica) megbízásából készített az A. T. Kearney gazdasági tanácsadó iroda.

A hosszú tanulmány alapérve már jól ismert: a szolgáltatók úgy vélik, hogy végtelenül igazságtalan az a helyzet, hogy míg ők valósítják meg a nagyarányú hálózatfejlesztéseket, az olyan cégek, mint az online filmkölcsönzéssel foglalkozó Netflix úgy tesznek hatalmas haszonra szert az infrastruktúra előnyeit kihasználva, hogy a szolgáltatókat nem részesítik a bevételből az őket megillető részben. A Netflix vagy a YouTube fizet ugyan a kapcsolódást biztosító szolgáltatóknak az igénybe vett sávszélesség alapján, de a szolgáltatók szerint ezek a díjak nagyon alacsonyak, ráadásul arról szó sincs, hogy a generált forgalmat is figyelembe vegyék.

isp internet
Nagyításhoz klikk! a képre

A tanácsadó cég négy lehetőséget vázol a fejlesztéshez szükséges bevételek növelésére:

  • emeljék a felhasználók díjait egy elkülönített, a fejlesztést szolgáló tétellel
  • kérjenek gigabájtonként öt eurócentet a forgalmazott adatok után a tartalomszolgáltatóktól (mobilnet esetében ugyanezért 3,03 eurót)
  • tegyék lehetővé a forgalomszabályozásért való fizetést – vagyis például a Netflix fizethessen az elsőbbségi hozzáférésért
  • több „menedzselt szolgáltatás” alkalmazása a hálózat végső szakaszán (last-mile IP pipe)

A Wired által megkérdezett szakértő a megrendelőket látva egyáltalán nem lepődött meg a jelentés tartalmán, s arra hívta fel a figyelmet, hogy erre már rég számítani lehetett – a szolgáltatók annak ellenére több bevételt akarnak, hogy a felhasználók egyszer már fizetnek a hálózat használatáért, ráadásul az európai kérésre készült riport egyértelműen a nagy amerikai cégek megsarcolását javasolja.

A szolgáltatók törekvéseit – melyek egyébként megkérdőjelezik a hálózatsemlegesség elvét is – a Wired cikkírója komoly ellenérzéssel fogadja, s arra hívja fel a figyelmet, hogy kockázatos az ISP-k ilyen követelése, és emlékeztet arra, hogy a nagy tartalomszolgáltatók megtehetik azt, hogy alternatív módot választanak, mint a Google, akik beszálltak a kábelüzletbe, így hálózatgazdákká válhatnak.

Azóta történt

Előzmények

  • Egyiptomban lekapcsolták az internetet

    Szakértők szerint hasonlóra még nem volt példa az internet történetében. A kormányellenes tüntetők mozgósításában kulcsszerepe volt a közösségi oldalaknak.

  • Tiltsa le a szolgáltató a weboldaladat!

    A brit kormányzat prominens képviselőjének javaslata arra utal, hogy korlátozott képességű politikusok a világ minden országában képesek egész magasra jutni.