Ismét nyereséges az AMD

Az Advanced Micro Devices (AMD) ma hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves és éves pénzügyi eredményeit. A sunnyvale-i chipgyártó két és fél év után először számolt be nyereségről: a december 28-án véget ért negyedévben a vállalat 1,206 milliárd dollár árbevétel mellett 43 millió dollár, részvényenként 12 cent profitot ért el. A vállalat eredményei felülmúlták az elemzők várakozásait; a Wall Street átlagosan 4 centes részvényenkénti profitot várt.

Az AMD legutóbb 2001 második pénzügyi negyedévében volt nyereséges, az azóta eltelt időszakban minden negyedévben veszteséget ért el. Egy évvel ezelőtt az AMD 686 millió dolláros forgalom mellett 855 millió dolláros, részvényenként 2,49 dolláros nettó veszteségről számolt be, míg a tavalyi harmadik pénzügyi negyedévben az árbevétel 954 millió dollárra, a nettó veszteség pedig 31 millió dollárra, részvényenként 9 centre rúgott.

Robert Rivet pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy minden üzletág jelentős növekedést produkált a negyedév során, és minden régióban nőtt a vállalat forgalma. Különösen erős volt a kereslet az Athlon XP processzorok és a Spansion flashmemória-lapkák iránt. A processzor-üzletág árbevétele éves szinten 38 százalékkal 581 millió dollárra nőtt, míg a flash-forgalom 34 százalékkal 566 millió dollárra emelkedett.

A tavalyi pénzügyi év egészében a vállalat forgalma éves szinten 30 százalékkal 3,5 milliárd dollárra nőtt, nettó vesztesége 274 millió dollár, részvényeként 79 cent volt. Egy évvel korábban a cég 2,7 milliárd dolláros árbevétel mellett 1,3 milliárd dollár, részvényenként 3,81 dollár nettó veszteséget realizált.

A jelenleg tartó első pénzügyi negyedévre vonatkozóan az AMD nem tett közzé pontos előrejelzéseket. A vállalat a flash-piacon változatlan bevételre számít, míg a processzorok forgalma a szezonális trendeknek megfelelően várhatóan valamelyest csökkeni fog, így összességében a negyedik negyedévesnél alacsonyabb árbevételre lehet számítani. A mai bejelentés előtt az elemzők 1,01 milliárd dolláros forgalmat és részvényenként 2 centes profitot jeleztek előre.

Azóta történt

Előzmények