Chipekkel rendszabályozzák a lógós diákokat

(Infobulvár) A Brazília észak-keleti részén fekvő Vitória da Conquista városában az általános iskolások mikrochipet tartalmazó egyenruhát fognak viselni, hogy a szülők tudjanak róla, mikor tartózkodnak az oktatási intézményben és mikor lógnak az órákról – írja az AP hírügynökség a város oktatásügyi tisztségviselője hivatkozva. A héten húszezer diák kezdte el hordani az új uniformist, 2013-ra azonban már mind a 43 ezer 4 és 14 év közötti tanuló számára kötelező lesz a viselet.

Az „intelligens egyenruhába” épített rádiófrekvenciás chipet a kapunál azonosítja a központi számítógép, ha a diák belép az intézménybe, az pedig SMS-t küld a szülők telefonjára. Ha a tanuló az órák kezdetét követő húsz percben sem jelenik meg, a szülők azt az üzenetet kapják, hogy „gyermeke még mindig nem érkezett be az iskolába.”

„Rengeteg szülői kíséri vagy szállítja a gyermekét az iskolába, de azt már általában nem várják meg, hogy be is lépjenek az épületbe, mert sietniük kell, hogy el ne késsenek a munkahelyükről. Később aztán mindig meglepődnek, amikor kiderül, hány óráról hiányoztak a gyerekek” – mondta Coriolano Moraes, a város oktatásügyi tisztségviselője.

Ha egy tanuló három alkalommal nem jelenik meg az órán, a szülőknek magyarázatot kell adnia arra, hogy miért hiányzott. Ha nem tudnak magyarázattal szolgálni, akkor az iskola értesítheti a helyi hatóságokat – folytatta. A város vezetése 670 ezer dollárt költött a feltehetően RFID-chippekkel ellátott pólók elkészíttetésébe. A chip a ruhában az iskola címere vagy a minden póló karján megtalálható jelmondat alá ültetik be, ami a következőképpen hangzik: „Az oktatás nem formálja át a világot. Az oktatás az embereket változtatja meg, az emberek pedig átalakítják a világot.”

Az egyenruha kimosása vagy vasalása során a készülék nem károsodik, az oktatási tisztségviselő szerint a chipet gyakorlatilag lehetetlen tönkretenni. Moreas hozzátette: Vitória da Conquista az első város Brazíliában és talán az egész világon, amely alkalmazza ezt a rendszert, de úgy véli, sokan fogják követni a példát, mivel már többen érdeklődtek a működése iránt.

Azóta történt

Előzmények