Megjelent az első iPhone-féreg

Hirdetés

A múlt hét elején egy holland hacker borzolta az iPhone-tulajdonosok idegeit, aki az úgynevezett jailbreakelt telefonokon keresett nyitott portokat, s ha talált ilyet, akkor szövegesen figyelmeztette a tulajdonost a sebezhetőségre, egyben öt euró ellenében felajánlotta segítségét. (A jailbreakelés annyit jelent, hogy egy eljárás segítségével futtathatóak lesznek az Apple által jóvá nem hagyott szoftverek is a készüléken, ám ez azzal jár, hogy megnyílik az iPhone SSH-portja, ahol egy ismert, alapértelmezett jelszó van beállítva. Bővebben a Buhera Blogon.)

Az F-Secure viszont tegnap jelezte, hogy egy ikee nevű hacker, ugyancsak a jailbreak következményeit kihasználva, elindította útjára a saját magáról elnevezett férget, mely az iPhone esetében az első ilyen típusú káros program. A PC World értesülései szerint Asley Townsnak hívják a 21 éves kísérletező kedvű, jelenleg munkanélküli programozót, aki múlt szerdán a holland példán felbuzdulva írta meg féreg kódját. Az ikee-val készült interjú szerint a srácot a „kíváncsiság” vezette, amikor Ausztráliában ráengedte a hálózatra szoftverét: tudni szerette volna, hány védtelen, alapértelmezett jelszóval ellátott készüléket talál. A féreg feltelepülve egyébként lecseréli a háttérképet Rick Astley fotójára, illetve „önvédelemből” lezárja az SSH-portot. (Bővebben a Buhera Blogon.)

Arról még nincsenek biztos információk, hogy a fertőzés kijutott-e Ausztráliából, de az érintett iPhone-tulajdonosok jól teszik, ha megváltoztatják a rootjelszót.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • iPhone-alkalmazások kémkednek utánunk?

    Telefonszámokat gyűjt be és továbbít néhány jól ismert játékprogram – állítja egy felhasználó. A fejlesztő céget beperelték.

  • Csak semmi pánik, kezemben az iPhone

    Egyeseknek a repülés gyötrelmes kín, de a Virgin Atlantic légitársaság talált egy megoldást a problémájukra.

  • Boldog születésnapot, te féreg!

    2008 novemberében bukkant fel először az agresszíven fertőző Conficker, ma több millió számítógépet tart uralma alatt.

  • NASA az iPhone-on

    Az űrhivatal új szoftvercsomagját bárki ingyen letöltheti és használhatja Magyarországon is.