Hatalmas fogást csinált az Interpol

A nemzetközi bűnügyi koordináló szervezet, az Interpol tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy a hamis gyógyszereket árusító internetes üzletek elleni közös fellépés keretében a letartóztatások mellett 9,8 millió, potenciálisan veszélyes gyógyszert foglaltak le, melyek becsült értéke 41 millió dollár (körülbelül 9 milliárd forint).

Hirdetés

Az illegális honlapok üzemeltetőit célzó, „Operation Pangea VI” fedőnevű akcióban a száz ország rendőrségei, vámhatóságai, illetve egyéb állami hivatalai vettek részt. A kampányt, illetve a mostani rajtaütést is támogatják az egészségügyi felügyeleti szervek, valamint bankkártyatársaságok is.

Az összes terepen támadtak

A tegnap zárult akciót június 18-án indították, a nyomozás és az adatgyűjtés fő terepe az internet volt, így együttműködésre hívták fel, kötelezték az internetes működéshez szükséges résztvevőket is, vagyis a szolgáltatókat, az elektronikus pénzáramlást biztosító cégeket, illetve a csomagszállító vállalkozásokat is. A fellépés eredményeképp több mint 9000 weboldalt zártak be, melyek a fent említett hamis termékek terítésével foglalkoztak, leállították a feltárt rendszerekben a pénzügyi tranzakciókat, illetve sikerült spamküldő rendszereket is blokkolni. (Csak egy jellemző adat: a rendőrök és szakemberek 522 ezer gyógyszert tartalmazó csomagot vizsgáltak át, ezek közül 58 ezret foglaltak le.) A lefoglalt gyógyszerek többsége természetesen a legkeresettebb, legális forrásból beszerezve drágának számító készítmények közé tartozott: antibiotikumok, rákgyógyszerek, antidepresszáns tabletták, illetve étrend-kiegészítők és potencianövelő szerek.

A részletes eredményeket az Interpol és a közreműködők később teszik közzé, de azt érdemes megjegyezni, hogy az illegális gyógyszer-kereskedelem az egyik legvirágzóbb, más bűncselekményekkel (spamküldés, botnetépítés stb.) szorosan összefonódó szervezett bűnözési ágazat az internet világában, és habár örvendetes minden hasonló leleplezés, az elmúlt évek tapasztalatai az egyre mélyebb és kiterjedtebb nemzetközi együttműködés ellenére is azt mutatják, hogy majdnem olyan alacsony hatékonyságú az ellenük történő fellépés, mint a vírusírók, zombihálózatok építői elleni küzdelem – ez főként annak köszönhető, hogy akadnak olyan országok, amelyek hangzatos kijelentéseik ellenére is megtűrik, esetenként a háttérből támogatják is azokat, akik az ilyen csalásokhoz az informatikai hátteret náluk működtetik.

Azóta történt

Előzmények