Az internet segíti a fajok kihalását?

Nagy sajtóvisszhangot váltott ki, hogy a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről tartott, 175 ország részvételével zajlott, a katari Dohában megrendezett konferencián (a Convention on International Trade in Endangered Species – CITES, azaz a Washingtoni egyezmény részes feleinek találkozóján) hangot kapott egy olyan, állatvédők és rendőrségi szakemberek által hangoztatott vélekedés, mely szerint az internet jelentős mértékben kiterjesztette a kihalóban lévő fajták kereskedelmét s jelentős mértékben felgyorsította e fajok eltűnését. A jelenlévők gyakorlatilag mind egyetértettek ezzel a megállapítással, s megszavazták például a császári foltos gőte kereskedelmének tilalmát, mivel – több más fajjal együtt – ezt az állatot gyakorlatilag kiirtotta már az internetes kereskedelem.

Paul Todd, a Nemzetközi Állatjóléti Alap (International Fund for Animal Welfare – IFAW) kampánymenedzsere kifejtette, hogy a veszélyeztetett fajok megóvásának legnagyobb ellenfele a web lett, mivel hihetetlen mértékben megkönnyíti az illegális állatkereskedelmet, emellett világszintű divatokat generál. A szervezet még 2008-ban készített egy három hónapig tartó felmérést, melyből az derült ki, hogy több mint 7000 fajjal kereskedtek az interneten, közel négymillió dollár értékben, főként az Egyesült Államokban, de jelentős mértékű ilyen tevékenységet tapasztaltak Európában, Kínában, Oroszországban és Ausztráliában is. A piacon a slágertermékeken (elefántcsont, egzotikus madarak stb.) kívül gyakorlatilag minden megtalálható: a védett állatok prémjei mellett még a gyógyhatásúnak tekintett tigriscsontbor is.

Ugyanakkor még a résztvevők között is akadtak kritikusok, akik azt hangsúlyozták, hogy ha az elmúlt években valóban létezett is ilyen jelenség, ma már kevésbé látható, ugyanis az illegális kereskedelmet folytatók igyekeznek elbújni, az esetleges internetes visszakövethetőség nem vonzó számukra. Mások azt állították, hogy vigyázni kell a bombasztikus kijelentésekkel, mivel az internet önmagában nem veszély, csak egy lehetőség arra, hogy a meglévő illegális piac bővüljön.

Előzmények