A Firefox és az Opera jól jártak az IE hibája miatt

A Google – és még több mint harminc másik nagy cég – elleni decemberi, részben sikeres támadás sokkal nagyobb vihart kavart, mint elsőre érzékelni lehetett volna. Először a német információbiztonsági hivatal emelte politikai kérdéssé az ügyet, amikor arra figyelmeztették országuk polgárait, hogy a támadást részben lehetővé tévő IE-sebezhetőség javításáig válasszanak másik böngészőt, de röviddel ez után a francia és az ausztrál kormányzat is hasonlóképp nyilatkozott.

Talán meglepő, de ezek a közlemények elvezettek ahhoz, hogy az alternatív böngészők – nevezetesen az Opera és a Firefox – letöltési mutatója ugrásszerűen megnőtt az elmúlt néhány napban. A – gyakran túlzásokba eső – The Register adatai szerint az Opera a német kormányzati figyelmeztetés után azt tapasztalta, hogy szoftverük letöltési mutatója a duplájára nőtt, míg Ausztráliában 37 százalékos növekedést regisztráltak. A Google egyelőre nem hajlandó arról nyilatkozni, hogy a fent említett események miképp befolyásolták a Chrome letöltési számait.

Firefox

Ezek a nyilatkozatok természetesen a marketingakciók részei, igazán biztosat nem lehet mondani; különösképp azért nem, mivel a Microsoft bejelentette: rendkívüli frissítésként érkezik a böngésző javítása. Habár a cég korábbi jelentése szerint gyakorlatilag az összes IE-verzió érintett, a legutóbbi közleményekben már azt hangsúlyozzák, hogy leginkább a sokat szidott IE 6 veszélyeztetett, itt működhet igazán a támadás, s elindult egy kampány a legújabb verzió, az IE 8 népszerűsítésére is, mivel ott a biztonsági beállítások legmagasabb szintre állításával szinte nullára csökkenthető a kockázat.

Azóta történt

Előzmények