Megújul az Internet Archive

A hivatalos bejelentés szerint a San Franciscó-i székhelyű, tartalomarchiválásra szakosodott nonprofit szervezet, az Internet Archive weboldalakat tároló „időgépe”, a Wayback Machine új hardveres és szoftveres támogatást kap a Sun jóvoltából.

Hirdetés

Az új adatközpontot március 25-én avatják fel. A Sun Microsystems meghívója szerint az eddig egy hagyományos, Linux-szerverekkel működtetett adatközpontban tárolt fájlokat egy Sun Modular szerverkonténerbe költöztetik át, ahol egy ZFS fájlrendszert használó Solaris 10-et futtató környezetbe kerülnek az adatok, melyet az „all-in-one” központ moduláris felépítése miatt sokkal egyszerűbb és gyorsabb megépíteni (ráadásul a cég szerint ez a megoldás földrengésbiztos is, ami Kaliforniában fontos szempont lehet). Az új Wayback Machine Sun Modular Data Center a cég szerint másodpercenként 500 lekérést lesz képes kiszolgálni. Habár a weboldal technológiai háttere megváltozik, a netes megjelenés, az oldal működése marad a régi – közölték az oldal gazdái.

A jelenleg 85 milliárd weblapot tároló Wayback Machine egy másik biztonsági újítást is alkalmaz: létrehoznak egy tükörkiszolgálót az Egyiptomban nemrég megnyitott, az Alexandriai Könyvtár által működtetett Bibliotheca Alexandrina gépein.

Az Internet Archive 1996-tól kezdve tárolja a weboldalakat, e pillanatban körülbelül 3 petabájtnyi adatot őriznek, s a mai tendenciák szerint nagyjából 100 terabájt új információval bővül az adatbázis havonta – s ezeken kívül még hatalmas mennyiségű mozgóképet, hanganyagot, szoftvert és könyvet is archiválnak más szekciókban.

Azóta történt

  • 2002. október 16.

    Az egyiptomi Alexandriában megnyílt a világ egyik legmodernebb könyvtára, a Bibliotheca Alexandrina, mely nemcsak hatalmas mennyiségű tárolt anyagáról nevezetes, hanem arról is, hogy itt kapott helyet a San Franciscóban székelő Internet Archive (mely az internetes weboldalak megőrzését tűzte ki célul) tükörszerverközpontja.

Előzmények