Taktikát vált az Intel

Hétfőn együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Intel és a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). A világ legnagyobb chipgyártójának és a legnagyobb szerződéses félvezetőgyártónak a partnersége nem átfogó szövetség, kizárólag az alacsony fogyasztású Atom processzorokra épülő system-on-a-chipek (SoC – azaz minden fontos vezérlőchipet integráló félvezetők) gyártására vonatkozik – igaz, még a hivatalos bejelentés után is csak kevés részlet ismert.

A múlt hét végén szárnyra kapott hír megerősítését a szaksajtó felfokozott izgalommal várta, hiszen a gyártástechnológiai felsőbbrendűségét rendszeresen hangoztató Intel hagyományosan maga készíti chipjeit, és sosem szorult rá gyártópartnerek segítségére. Most azonban egy olyan piaci szegmensbe akar – nem először – betörni x86-os mikroprocesszorával, melynek kiszolgálására maga nincs felkészülve, és láthatóan nem is akar felkészülni. A célpiac a beágyazott rendszerchipekkel dolgozó MID-ek, okostelefonok, netbookok, nettopok és szórakoztatóelektronikai készülékek szegmense, amelyben ma nem az x86, hanem az ARM az uralkodó architektúra. Ezeknek az eszközöknek a gyártói általában egyedi igényekhez szabott chipeket használnak, amihez a flexibilis ARM architektúra jó alapot szolgáltat.

Az Intel szerint azonban a relatíve szerény teljesítményű ARM-chipek nem alkalmasak a mai internetes funkciók kiszolgálására. Az x86-os processzorok felhasználásának mellett szól – érvelnek –, hogy a platformra írt összes alkalmazás automatikusan elérhetővé válik a megcélzott készülékeken.

Az együttműködési szándéknyilatkozat értelmében az Intel portolni fogja az Atom processzormagokat a TSMC gyártástechnológiájára, beleértve ebbe a tervezési folyamatokat, elektronikai könyvtárakat és szellemi tulajdonokat. A cél az, hogy megkönnyítsék a tervezési tapasztalattal rendelkező ügyfelek számára az x86-os architektúra rugalmas testre szabását – magyarázta Paul Otellini Intel-vezér. A TSMC nemcsak nagy tapasztalattal rendelkezik az egyedi SoC-ok gyártásában, de kiterjedt ügyfélköre is van ezen a piacon.

A tajvani vállalat szerint az együttműködés keretében gyártott első Atom-alapú rendszerchipek legkorábban az idei negyedik negyedévben készülhetnek el, és jövőre jelenhetnek meg termékekben.

Azóta történt

Előzmények