Intel: hamarabb jön a PC-s virtualizáció

Még az idén – jó néhány hónappal a korábban tervezett időpont előtt – megjelenik az Intel otthoni felhasználóknak szánt asztali processzorainak szolgáltatásai között a több operációs rendszer egyidejű futtatását lehetővé tévő virtualizáció – jelentette be tegnap a vállalat. A szerverek világában régóta használt technológia popularizálása az egyik módja annak, hogy – miután kiderült: a működési frekvencia határa nem a csillagos ég – a vásárlók érdeklődését fenntartsák a chipek iránt. Az IBM és az Intel első számú riválisának számító Advanced Micro Devices is tervez építeni hasonló megoldást felhasználói igényekhez szabott népprocesszoraiba.

Az Intel által Vanderpoolnak keresztelt hardveres technológia fellazítja az operációs rendszer és az alatta működő hardver közötti szoros függőséget, és így lehetőséget ad több rendszer egyidejű, egymástól független futtatására. Vállalati környezetben például úgy frissíthető az egyik környezet, hogy a másikon zavartalanul folyik a munka. Virtualizációt persze szoftveresen is lehet biztosítani, a chipekbe huzalozott hardveres támogatás azonban nagyobb teljesítményt, biztonságot és stabilitást képes nyújtani.

Az Intel már 2005 közepén elkészül azokkal a lapkakészletekkel, melyek támogatják a Vanderpool technológiát, ám 2006-ig – a szolgáltatást támogató Microsoft Longhorn operációs rendszer megjelenéséig – nem tervezte aktiválni a funkciót a processzorokban. De mint kiderült: szoftverfejlesztők már hosszú ideje dolgoznak olyan megoldásokon – mint amilyen például a VMware – , melyek az operációs rendszer segítsége nélkül is képesek kihasználni a technológia lehetőségeit.

A chipgyártó egyelőre nem árulta el, hogy mely asztali chipekben bukkan fel először a Vanderpool. Elképzelhető, hogy már az első félévben megjelenő újabb Pentium 4-ek is támogatják majd, de lehet – és ez a valószínűbb –, hogy a valamivel később érkező kétmagos, jelenleg Smithfield néven ismert processzorokban debütál a szolgáltatás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel