Atommal okosítaná a tévéket az Intel

Eddig nem hoztak sikert a tévé és az internetezés összeboronálását célzó próbálkozások, de az Intel nem adja fel. Az a chipgyártó számára világossá vált az évek során, hogy az emberek a televízió előtt ülve nem vágynak a csatornaváltásnál sokkal komplexebb feladatok megoldására, nem akarnak például weboldalakat böngészni, mert arra ott van a számítógép. A cég ezért letett arról, hogy PC-t faragjon a nappalik központi díszéből, de arról nem, hogy a mikroprocesszoraival szerelje fel a jövőbeli készülékeket.

Hirdetés

A tegnap véget ért Intel Developer Forumon (IDF) Eric Kim, az Intel digitálisotthon-üzletágának vezetője arról beszélt, hogy a hangsúlyt a szoftverekre kell helyezni: olyan programokat kell írni a tévékhez, melyek színesebbé, interaktívabbá és szórakoztatóbbá teszik annak kezelését. Szerinte e célra a legalkalmasabb platform az Adobe Flash, amely a weben már bizonyított, és amely nem csak látványos animációk megjelenítésére, de játékok vagy még komplexebb tartalmak kiszolgálására is képes.

A flashes alkalmazások futtatásához természetesen megfelelő teljesítményű hardver is kell: e célra fejlesztette ki az Intel a netbookokban megismert Atom processzormagra épülő CE4100 (Sodaville) rendszerchipet (SoC). A 45 nanométeres csíkszélességgel gyártott, 1,2 GHz-en futó lapka a processzormag mellett DDR2/3- és NAND-memóriavezérlőt, hardveres videodekódert, grafikus processzort és audioprocesszort tartalmaz, és tévékben, set-top boxokban, illetve egyéb szórakoztatóelektronikai eszközökben való felhasználásra szánják.

A vállalat a rendezvényen bejelentette, hogy az Adobe Flash 10 e platformra optimalizált változata már a jövő év első felében elkészül. Erre alapozva interaktív menüket, alkalmazásokat, játékokat lehet majd írni – Kim szerint a technológia hasonló forradalmat indít majd el a televízióiparban, mint az iPhone a mobiltelefonok piacán. De a chip – mondták – olyan új, számításigényes invenciók elterjedését is segítheti, mint amilyen a 3D-televíziózás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Az Intel köszöni, jól van

    A chipgyártó szerint elindult felfelé a gödör aljáról a PC-ipar. A harmadik negyedévben rekordmennyiségű processzort és a chipkészletet adtak el.

Előzmények

  • Intel: jöhet a 22 nanométer!

    A vállalat megkezdte a 32 nanométeres chipek sorozatgyártását, és jól halad a következő miniatürizálási lépcső bevezetésével is. Működő mintát demóztak az IDF-en.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Intel-verő processzorokat ígér az ARM

    Nyolcmagos chipek is szerepelnek a cég útitervében. Nemcsak az Atomot, de az erősebb processzorokat is utol akarják érni.

  • Valami újat talál ki az Intel és a Nokia

    A két vállalat hosszú távú szövetséget kötött egy új termékkategória kifejlesztésére. A tervek egyelőre homályosak.