Ingyenes tananyag az OpenOffice-hoz

A Novell Magyarország támogatásával az Open SKM Agency elkészítette az első magyar nyelvű felnőttképzési oktatási tananyagot, amely az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai programcsomag és az openSUSE Linux-disztribúció használatára készíti fel akár a teljesen kezdő szintű felhasználókat is – közölték ma a cégek. A tananyag ingyenes, bárki számára elérhető, így használható otthoni, önálló tanuláshoz, vagy elsajátítható a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) által akkreditált tanfolyamokon, melyek az Open SKM Agency oktatási partnereinél országszerte indulnak.

Hirdetés

„A »Biztonságosan és magabiztosan« című felnőttképzési tananyag sorozatként jelenik meg: az OpenOffice.org legújabb, 3.2.1.-es változatának használatához a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő és a prezentációkészítő funkcióit lehet megtanulni, az openSUSE 11.3 disztribúció kezelésére pedig a teljesen kezdőtől az önálló otthoni és irodai használatig több szintű füzet is készült” – mondta Tauszig Klára, az Open SKM Agency oktatási vezetője.

Az anyagot minden oktató a saját tanulói igényeihez alakíthatja, mert az a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc szerint szabadon felhasználható, azaz szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, illetve módosítható. Az elkészült tananyagok az ECDL-modulvizsgák közül a szövegszerkesztés, táblázatkezelés és operációs rendszerek modulok anyagait fedik le.

„A magyar nyelvű tananyag elkészülését azért is tartjuk kiemelten fontosnak, mert jó úton haladunk afelé, hogy a nyílt forráskódú megoldások a hazai oktatásban is a piaci súlyuknak megfelelő figyelemben részesüljenek. Csak bátorítani tudunk minden oktatási intézményt, hogy használja ki ennek a szakmailag ellenőrzött felnőttképzési tananyagnak az előnyeit: alkalmazza az oktatók és tanulók igényeihez igazítva, modulokra bontva vagy együttesen, szerkessze és adja tovább szabadon a rugalmas licencelési lehetőségek szerint” – mondta el Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

A tananyagot a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) mint az ECDL magyarországi nemzeti irodája akkreditálta.

Azóta történt

Előzmények

  • A magyarok támogatják az OpenOffice-reformot

    A hazai fejlesztők közül többen felajánlották segítségüket az Oracle-lel szakító alapítványnak, és üdvözölték a függetlenné válást.

  • LibreOffice a szabad OpenOffice új neve

    Leváltak a közösségi fejlesztők az Oracle-ről, és a jogviták elkerülése érdekében új néven adják ki az irodai csomagot. A jelszó: a függetlenség.

  • Budapesten mutatkozott be az ODF 1.2

    Az OpenOffice.org konferencia volt az ISO-minősítés feltételének számító interoperabilitási bemutató helyszíne.