Induló kisvállalkozásokra csap le a Google

Azok a kockázati tőkealapok, amelyek azzal a céllal fektetnek kisvállalkozásokba, hogy később eladják őket nagyobb, tőzsdén jegyzett cégeknek, versenyhelyzetben találhatják magukat a Google-lel. Az amerikai keresőóriás ugyanis az utóbbi időben sorra vásárolja fel az olyan induló kisvállalkozásokat, amelyek még a kockázati finanszírozási fázisig sem jutottak el.

A Business 2.0 üzleti magazin szerint a Google előnyös ajánlataival egyre több kisméretű, újszerű fejlesztésekkel foglalkozó céget csábít magához. A Google egyik üzletfejlesztési vezetője kifejtette a lapnak, hogy az ilyen típusú felvásárlások a tehetséges munkaerő lecsapolására irányulnak. „Olyan munkatársakra akarunk így szert tenni, akik képesek új termékeket létrehozni” – foglalta össze stratégiájukat a cég szóvivője. Szerinte a Google ezzel nem kifejezetten a kockázati tőkésekkel akar versenybe szállni.

A Google 2003 óta 12 kisvállalkozást vásárolt fel, melyek közül számos korábban nem részesült kockázati finanszírozásban. Az elmúlt időszakban az akvizíciók üteme felgyorsult: az utóbbi félévben a vállalat öt induló mikrovállalkozásnak szerezte meg a tulajdonjogát. Néhányan közülük szó szerint ki sem költöztek még az egyetemről. A Katlix nevű céget például a Stanford Egyetem három diákja alapította 2003 júniusában, miután kifejlesztettek egy új, személyre szabott keresési technológiát. A vállalatot a Google három hónapos korában felvásárolta, és az ügylettel a Katlix alapítói a nagyvállalat alkalmazottai lettek.

A Google Local részleg a Where2 kisvállalat márciusi kivásárlása révén jött létre. A kivásárlást követően a Where2 alapítói a Google lokális szolgáltatásaként kínálták a felhasználóknak az általuk fejlesztett technológiát. A Business 2.0 cikke rámutat, hogy ma már a szektor rangidősebb szereplői is számolnak az óriáscég nyújtotta alternatívával. Szeptemberben a cég felvásárolt egy Android nevű, vezetéknélküli eszközökhöz szoftvereket fejlesztő vállalkozást, melyet Andy Rubin, a Danger Hiptop nevű eszközének fejlesztője és a WebTV Network cégnél nevet szerzett Andy McFadden alapított. „A páros könnyen milliókat kereshetett volna kockázati befektetésekből, most azonban a Google-nél dolgoznak” – mutat rá a lap.

Azóta történt

Előzmények