Így szabadulhatunk meg a Metro UI-tól (frissítve: mégsem)

Ahogyan arról az már minden érdeklódő értesülhetett, megjelent a Windows 8 kiadás előtti, utolsó próbaváltozata. A demóverzió telepítésével a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, hogy mit is kapunk majd az októberben megjelenő, teljes szoftver megvásárlásával. A nyolcas verziószámmal ellátott új operációs rendszer egyik legkényesebb pontja a Metro UI: a forradalminak szánt, csempékkel operáló kezelőfelület sokak szerint a táblagépeken még talán hasznos is lehet, ám egy asztali rendszeren értelmét veszti. Hiába a szoftver nyújtotta számos új és továbbfejlesztett funkció, az erősen átszabott Start menü sokakat eltántoríthat a vásárlástól.

Szerencsére született pár megoldás arra, hogy visszahozzuk a régi, megszokott menünket. Ezek közül kettőt mutatunk be, melyek segítségével mind az általános, mind a kicsit több tapasztalattal rendelkező felhasználók is képesek lesznek visszavarázsolni a klasszikus nézetet. Szerencsére egyik eljárás sem vesz el órákat az életünkből, ráadásul végrehajtásuk egyszerű – bonyolultabb dolgok is főttek már abban a bizonyos boszorkánykonyhában.

Egy kis külső segítség

Az első lehetőséghez egy szoftvernek, név szerint a ViStartnak a segítségét vesszük igénybe. A program ingyenes és gyorsan felmászik a gépünkre. Az installálás végeztével újból ránk mosolyog a már ismert, megszokott és szeretett Start menü ikon.

Üröm az örömben, hogy a megoldás nem működik tökéletesen, a Windows logóra ugyanis rácsúsznak a tálcára tűzött ikonok. Ezt a legkönnyebben úgy orvosolhatjuk, ha leszedjük azokat a csíkról (jobb klikk, a program rögzítésének feloldása), majd újra visszarakjuk azokat. Egy megjegyzés: a szoftver a telepítés folyamán két másik programmal (Babylon toolbar és Registry Cleaner Pro) is terhelné merevlemezünket; ha ezekre nem tartunk igényt, a megfelelő ablaknál szedjük ki a pipát a címek mellől.

A házon belüli megoldás

Ennek az akciónak a sikeréhez nincs szükségünk semmilyen külső program segítségére; az egészet „házon belül," azaz a Windows beállításainak módosítása által hajthatjuk végre. Minden kétséget kizáróan ez a legjobb megoldás a Metro UI pihentetésére, igaz, ahogyan azt fentebb is írtuk, a végrehajtásához az átlagos felhasználói ismereteken felüli tapasztalatokra van szükség.

Első lépésként a Start menü keresőjébe írjuk be, hogy regedit. Az entert lenyomva felugrik a beállításszerkesztő ablaka.

Itt navigáljunk a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer könyvtárba, ahol keressük meg az RPEnabled rendszerleíró-kulcsot, majd módosítsuk a 1-es értéket 0-ra. Készen is vagyunk.

 

Ha netán hiányolnánk a Metrót egy idő után, nincsen más dolgunk, mint a módosított értéket visszaállítani az eredetire. Akiknek aggályai merülnének fel a módosítások jogi vonatkozásait illetően, azoknak szolgáljon megnyugtatásul, hogy mindkét „kiskapu" teljesen legális.

Frissítés: olvasóink hívták fel rá a figyelmünket, hogy a fentebbi megoldások már nem életképesek a legújabb, Release Candidate kiadásban. A második eljárás a megfelelő rendszerkulcs hiányában már valóban életképtelen, ám az első pontban említett szoftver még képes a varázslatra, igaz, csak részlegesen: a Metro UI továbbra is elérhető marad, valamint a rendszer felállásakor is az köszön ránk vissza, de a desktopra kattintva a tálcán újra megjelenik a Windows-ikon. (Egy kis érdekesség: a ViStartot elindítva a Beállításkezelőben újfent láthatóvá válik az elvileg már nem létező regisztrációs bejegyzés.) Köszönjük olvasóinknak az észrevételt!

Előzmények