Így pörög a Wikipedia

Hirdetés

A wikistream valós időben listázza a Wikipedia jelentősebb nyelvi verzióiban elmentett szerkesztéseket, és mutatja azt is, hogy a módosítás révén hány karakterrel bővült vagy csökkent az adott szócikk mérete. A két programozó által készített kísérleti projekt az enciklopédia médiatárába, a Wikimedia Commonsba feltöltött képeket jeleníti meg a lista háttereként, szintén valós időben.

A Wikipedia jelenleg 282 nyelven „jelenik meg”, a wikistreamen a jelentősebb, százezernél több szócikket tartalmazó 37 kiadás – köztük a magyar – változásai követhetők nyomon. Alapértelmezés szerint az ezekben megjelenő szerkesztések összesítve sorjáznak az oldalon, ami alig követhető listát eredményez, de kiválaszthatunk egy nyelvet is. A magyar kiadás hírünk korai írásának idején nem pörgött túlzottan, javarészt a botok voltak aktívak.

„Remélhetőleg a wikistream segít megsejteni, hogy milyen aktív a Wikipedia közössége. Az oldal elkészítésével az volt a célunk, hogy bemutassuk, milyen szorgalmasan dolgoznak azok a közreműködők világszerte, akik aktívan fáradoznak azon, hogy a Wikipedia ilyen fantasztikus forrás maradjon” – írják az oldalon a fejlesztők.

A wikistream az adatokat a Wikimedia IRC-csatornáiról gyűjti be, ezeken valós időben automatikusan megjelennek az egyes nyelvi változatokban végrehajtott módosítások.

Azóta történt

Előzmények