Így nem lesz semmi a Firefox OS-t futtató HDMI stickből

Hirdetés

A Matchstick az lesz, ami a Chromecast csak szeretne lenni – állt a Kickstarter kampányban tavaly szeptemberben. A közösség által 470 ezer dollárral támogatott projekt egy Firefox OS-re épülő HDMI eszköznek indult, mindössze 18 dolláros áron. Az első fecskéknek még olcsóbban, 12 dollárért adták volna.

Az egészből nem lesz azonban semmi, a támogatók visszakapják a pénzüket, a Matchstick.tv pedig 11 hónappal a kampány elindítása után visszavonulót fúj. A nyílt forráskódú szoftver és szabadon hozzáférhető hardverleírással érkező, világmegváltónak szánt ötlet nem úgy haladt, ahogy a tervezők kitalálták. A többszöri halasztás és csúnya késések hátterében a DRM fejlesztés állt, amiről a készítők azt írják, előre tudták hogy hosszú és nehéz munka lesz. Úgy tűnik, nagyobb fába vágták a fejszéjüket, mint azt gondolták volna.

A 17 218 támogató most biztos nagyon csalódott, de ők legalább visszakapják a pénzüket. Pedig a Firefox OS-re alapuló online videólejátszó és olcsó játékgép ötlete jól hangzott. Talán túl jól is. Érdekes lenne azt is végiggondolni, hogy 11 hónap alatt mennyi mindent lehet kezdeni a közel félmillió dollárral, amit most nulla százalékos kamattal visszafizet a csapat. Csak egy példa: van olyan közismert bank, ahol az egészségügyi részvénycsomag ennyi idő alatt 20 százalékot fial.

Azóta történt

Előzmények