Idén is szavazhatunk a Nagy Testvér díjra

A Technika az Emberért Alapítvány az idén is várja a szavazatokat a Nagy Testvér díj közönségdíjára, melyet azok az állami szervek, magánszemélyek és cégek érdemelhetnek ki, amelyek az adott évben a legtöbbet tették az emberek magánszférájának megsértéséért. Az idén hat jelöltre adhatják le voksukat az internetezők.

Közöttük van a hazánk szoftverszabadalmakkal kapcsolatos álláspontjának kialakításáért felelős állami szervezetek csoportja, mert – az indoklás szerint – az uniós szabadalmi szabályozás olyan formáját támogatta, mely hosszú távon gátolná az információhoz való hozzáférést és így kiszolgáltatottá tenné az állampolgárokat. Az ügyben kialakított álláspontja miatt külön is jelölhető Ficsor Mihály, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is a jelöltek között van az öltözőfülkék bekamerázásával kapcsolatos álláspontja és egyéb, a hazai privacy-kultúrára rombolóan ható nyilatkozatai okán. Egy hazai mobilszolgáltatóra is szavazhatunk: a Pannon GSM azzal érdemelte ki a jelölést, hogy másolatot készít a mobilkészüléket vásárlók személyi igazolványáról és eközben készletezés jellegű adatgyűjtés folytat.

A közönségdíj mellett a szervezet zsűrije három kategóriában – állami szervek, cégek, magánszemélyek – oszt ki negatív díjakat, és egy pozitív díjat is odaítél annak, aki sokat tett a magánszféra sérthetetlenségének védelméért. Tavaly ezt Sólyom László alkotmányjogász kapta a személyi szám alkotmányellenességét kimutató munkájáért és az univerzális azonosító eltörlésében való közreműködéséért.

A közönségdíjra az alapítvány honlapján november 25-ig lehet szavazni, a díjazottak listáját is ekkor teszik közzé.

Azóta történt