Idén is lesz retró video- és kvarcjáték-kiállítás

C64Az idén is rendeznek olyan retrókiállítást Budapesten, melyen a 70-es, 80-as és 90-es évek népszerű vagy éppen kevésbé ismert otthoni hobbiszámítógépeit, játékkonzoljait és kvarcjátékait lehet megtekinteni. Az április 2-án és 3-án 10 és 18 óra között látogatható rendezvénynek a Csokonai Művelődési Központ ad otthont.

A kiállítás főszervezője Szakács „SakMan” Gábor, aki a gyűjtemény nagyobb részének tulajdonosa is. Mint lapunknak elmesélte: több mint 50 játékkonzolt, bő 40 hobbiszámítógépet és körülbelül 300 kvarcjátékot terveznek bemutatni az idén. A felhozatalban megtalálható lesz az összes hazánkban egykor népszerű, külföldi gyártású gép (köztük a Sinclair, a Commodore, az Atari, az Enterprise modelljei), illetve magyar otthoni komputer (Homelab, HT, Primo, Videoton TVC), de egy-két igazi kuriózum is. Ilyen például az osztrák összeszerelésű Seltron Color Computer 200, amelyből csak néhány tucat került az 1980-as évek végén az országba.

„Legalább 15-20 régi masina működés közben is kipróbálható, nyomkodható, fogdosható lesz. Néhány kazettás gépet és mikrogépet, Commodore 64-et, Amigát biztos beüzemelünk, de a klasszikus Videoton tv-focival is lehet majd játszani” – mondta el Szakács.

Az idei kiállításra a szervezők a hobbigépek és számítógépes játékok történetéről szóló előadással is készülnek, illetve egy videószobát is kialakítanak, ahol a Csokonai Művelődési Központ 80-as években készült komputerkarácsonyos felvételei és néhány korabeli számítógépes tévéműsor mélyíti majd a hobbitechnikai időutazás élményét. A művelődési ház filmjei megidézik a 80-as évek szoftvercsereberére szakosodott copypartijainak hangulatát.

A régi gépeket bemutató kiállításra a korábbi években átlagosan ezer látogató volt kíváncsi, Szakács azt reméli, hogy legalább ennyien az idén is eljönnek majd. Részletek a rendezvény Facebook-oldalán.

Azóta történt

Előzmények

  • A nap vicce: a Commodore 64 feltámad

    Idén tavasszal jön az új Commodore. Egy amerikai cég megvette a jogokat a név használatára, és valószínűleg ezzel el is költötte minden pénzét. A termékre ugyanis láthatóan nem maradt.

  • Kétszáz tonnányi hardver

    Szeged határában, a volt szovjet laktanya egyik négyemeletes épületében van Magyarország legnagyobb számítógép-gyűjteménye. Megnéztük – érdemes.

  • Múzeumba kerülhetnek a régi idők játékkonzoljai

    Lelkes gyűjtők állandó kiállítást nyitnának antik játékgépeknek és konzoloknak Franciaországban. Az ősjátékokat ki is lehetne próbálni.