Tízmillió dollárba került az IBM-nek az ázsiai korrumpálás

Hirdetés

Az IBM beleegyezett egy 10 millió dolláros büntetés kifizetésébe, s így lezárják azt az eljárást, melyet a hatóságok sorozatos vesztegetési ügyek miatt indítottak a cég ellen – számolt be a döntésről a The Wall Street Journal pénteken.

Az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete (US Securities and Exchange Commission – SEC) korábban azért indított vizsgálatot, mert alapos gyanú merült fel, hogy az IBM leány-, illetve vegyes vállalatainak menedzserei az 1990-es évek végétől több alkalommal vesztegettek meg kínai és dél-korai hivatalnokokat, hogy számukra kedvező döntéseket hozzanak. A vádak szerint nem közvetlenül készpénzt ajánlottak a kormányzat embereinek, hanem utaztatták, szórakoztatták őket, illetve egyéb ajándékokat juttattak el nekik – az összegyűlt bizonyítékok szerint csak Dél-Koreában 1998 és 2003 között körülbelül 207 ezer dollár értékben. A SEC azt is kiderítette, hogy Kínában az ottani IBM-alkalmazottak „megvesztegetési alapokat” különítettek el, ezekből fizették az ajándékokat (a 2004 és 2009 között felderített 114 kínai korrupciós esetben nem tudták pontosan megállapítani a vesztegetésre fordított összeget).

Az IBM szóvivője megerősítette a lap értesülését, bár a fizetendő összegről nem kívánt nyilatkozni. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy vállalata vezetése elkötelezett az etikus üzletmenet mellett, és ezen alapelv betartását minden alkalmazottjuktól megkövetelik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények