IBM: finisben a PC-üzletág eladása

Az IBM megállapodott PC-üzletágának értékesítéséről a kínai Lenovóval, az ügylet bejelentése holnap várható – írja az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a divízióeladást korábban megszellőztető The New York Times. Az összetett megállapodás részleteiről még egyeztetnek a felek.

A lap forrásai azonban úgy tudják, hogy a kínai PC-gyártó átvenné az IBM ügyfeleit és néhány évig a márkanevet is továbbvinné. Eközben továbbra is az IBM nyújtana technikai támogatást a számítógépekhez, és a Kínán kívüli értékesítéshez saját hálózatával járulna hozzá. Ezzel a vállalat érdekeltté válna a transzfer sikerében, míg a Lenovo olcsóbban juthat hozzá az üzletághoz.

A PC-s divízió nagyságáról pontos adat nem áll rendelkezésre, mivel az a számos más eszközt – egyebek mellett pénztárgépeket – is kínáló személyi rendszerek csoport része az IBM-en belül. Elemzők szerint a személyi számítógépek értékesítése évente nagyjából 10 milliárd dollárt hoz a vállalatnak, az eredményesség pedig a nullszaldó határán mozog. A felvásárlás értékét 1 és 2 milliárd dollár közé teszik.

A Lenovo Group papírjainak kereskedését tegnap felfüggesztették a hongkongi börzén, nem sokkal azelőtt, hogy a PC-gyártó bejelentette: felvásárlási tárgyalásokat folytat „egy jelentős nemzetközi technológiai vállalattal”.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények