Az IBM és az Ericsson közösen fejlesztenek 5G-s antennatechnológiákat

Hirdetés

Az Ericsson és az IBM közleményben jelentették be, hogy fázisvezérelt antennatechnológiák kutatását kezdik meg olyan prototípusjellegű rendszerek kifejlesztése érdekében, amelyek nagyobb számú mobilfelhasználó kiszolgálását teszik majd lehetővé, rengeteg új szolgáltatást biztosítanak ugyanazon a frekvencián, és a ma megszokottnál nagyságrendekkel gyorsabb – a jelenlegi kábeles és vezetékes internet-hozzáférés biztosította sebességekkel versenyképes – adatsebességeket tesznek lehetővé.

A fázisvezérelt antennasorok elektronikusan vezérelhető irányított antennák telepítését teszik lehetővé, amelyek a jelenleg használatban lévő mechanikus antennákhoz képest jelentős súly- és rugalmasságbeli előnyökkel rendelkeznek. Ezeknek a technológiai fejlesztéseknek az eredményeképpen akár több száz antennát és rádiót lehet egyetlen, bankkártya-méretűnél kisebb chipen integrálni, ami nagyban elősegíti ezek alkalmazását kisméretű és nagy kapacitású beltéri cellák és nagy forgalmú belvárosi területek esetén egyaránt.

Thomas Norén, az Ericsson rádiós termékkörének igazgatója közölte: „Kísérleti jelleggel már júliusban bemutattuk, hogy képesek vagyunk az 5 Gbit/s adatátviteli sebesség elérésére vezeték nélküli technológia segítségével. A méretkorlát megoldásán is munkálkodunk, és azt reméljük, hogy az IBM-mel közösen egy merőben új antennatechnológiát dolgozhatunk ki. Nemrégiben dobtuk piacra az ágazatban kifejlesztett eddigi legrugalmasabb kis cellát, amely többféle technológia egyidejű alkalmazását teszi lehetővé. A formai szempontokat még tabletméret esetén is meghatározták a készülék belső alkatrészei. A most kezdődő kutatási együttműködés révén olyan mobilhálózatokat tudunk majd kiépíteni, amelyek még a legforgalmasabb városi környezetben is megfelelő lefedettséget és kapacitást biztosítanak majd.”

Azóta történt

Előzmények