Gyönyörű képek a Jupiterről

Az IT café is beszámolt arról, hogy a NASA egyre komolyabban törekszik megnyerni a nagyközönséget támogatónak, többek között egy nagy felbontású videókat és közvetítéseket közreadó csatornát indítottak. A munka része, hogy a korábban felhalmozott anyagokat is egyre jobb minőségben tegyék hozzáférhetővé, ennek egyik újabb állomása, hogy a Hubble űrteleszkóp által a Jupiterről készült felvételeket állították össze 4K videókban.

Az eredetileg tervezett üzemidőt már túllépett Hubble kiváló képeket készített, melyek több új felfedezéshez is vezettek – pl. most találtak rá a híres Nagy Vörös Folton belül egy új részletre is.

A Hubble fő funkcióját – a mélyűr megfigyelését – egyébként hamarosan egy új, 2018-ban felbocsátandó távcső veszi át (James Webb Space Telescope), így a még mindig kiválóan működő teleszkópot közelebbi célpontok felé fordították, mégpedig a Naprendszer bolygóit vizsgálják vele. Ez a folyamat a Jupiterrel kezdődött, majd a másik három óriásplanéta következik.

A képeket egyébként egy viszonylag új eszköz készítette (Wide Field Planetary Camera 3), melyet a legutóbbi javításkor szereltek fel.

Azóta történt

  • Elhunyt az „űrsikló atyja”

    George Mueller a háttérben dolgozó, nélkülözhetetlen szürke eminenciások közé tartozott.

  • Jó az öreg a háznál: még további öt évig működik a Hubble

    A NASA szerint az űrtávcső csúcsformában van, állapota és képességei teszik lehetővé a hosszabbítást.

  • 1990. április 24.

    A Kennedy Űrközpontból a Discovery űrrepülőgéppel az STS-31 küldetés keretében elindítják a Hubble űrtávcsövet (Hubble Space Telescope – HST). Habár az első években több hiba is jelentkezett a működésben, már eleinte is felbecsülhetetlen értékű képeket küldött a Földre, majd a javítások és karbantartások után különösen hosszú ideig szolgált, sőt utódja, a James Webb űrtávcső indulása után is lesznek még feladatai.

Előzmények