A Huawei szerint Amerikának köszönhető a globális chipválság

A szakértők szerint összetett problémáról van szó, Eric Xu, a Huawei soros elnöke szerint azonban ezek kialakulásában igen nagy szerepet játszottak az amerikai korlátozások.

A globális chipválság továbbra sem enyhül, gyakorlatilag majdnem minden elektronikai gyártó érintett kisebb-nagyobb mértékben.

Az autógyártókat sújtja legjobban a helyzet, a héten az Intel a Fehér Házzal közös megbeszélés után arról beszélt, hogy reményei szerint 6-9 hónapon belül ki tudja szolgálni lapkákkal az autógyártókat.

A helyzetről a Huawei is nyilatkozott. Eric Xu, a Huawei soros elnöke azt mondja, hogy az Amerika által rájuk kivetett szankciók nem csak a Huawei-nek ártottak az elmúlt 2 évben, hanem a globális félvezető-piacnak is. Az elnök szerint az amerikai intézkedések aláásták a félvezetők szektorában a kapcsolatokat és a felek közötti bizalmat.

Hirdetés

A szaksajtót megosztja a helyzet, vannak, akik szerint nincs igaza a Huawei-nek, a probléma ugyanis összetett: a világjárvány hatására sokan akartak hirtelen konzolt, laptopot, tévét, webkamerát és egyebeket, ezen felül pedig változó üzleti modellek, készlethalmozások, természeti katasztrófák és gyárleállások, a chipgyárak kis száma és a verseny hiánya mind hozzájárultak a kialakult helyzethez.

A Huawei elnöke azonban úgy látja, hogy a nagy cégek pánikszerű felvásárlásai és készlethalmozása mögött a fő okot nem a fenti tényezők jelentik, hanem a sorozatos amerikai szankciók. Hozzátette: sok cég soha nem halmozott fel semmit, de a korlátozások miatt most legalább 3-6 havi készletet raktároznak.

Készlethalmozós stratégiát folytatott a Huawei is, annak reményében, hogy idővel tisztázzák a vádak alól, és feloldják a céggel szembeni korlátozásokat. A Huawei továbbra is tagad minden ellene felhozott vádat.

A Huawei alapítója korábban még találkozni szeretett volna Joe Bidennel, nem is olyan régen azonban a Biden-kormány is nemzetbiztonsági fenyegetésnek ítélte a Huawei-t, és tovább szigorított a kínai tech cégekkel szemben.

Más utakon

Ezek után nem meglepő, hogy a Huawei igyekezett olyan területek felé fordulni, amelyeken az amerikai korlátozások ellenére is jobban működhet.

Nagy médiafigyelmet kapott például, hogy a Huawei a mesterséges intelligenciát használva beszáll a sertéstenyésztés piacára, de azért a cég profiljába jobban illő ágazatokról is van hír.

Eric Xu elnök azt mondja, nem számít arra, hogy a Biden-kormány valaha is enyhítene a Huawei-jel szemben, ezért a félvezetőiparon és az 5G-piacon kívül új területekre fektetnek be: egészségügybe, állattenyésztésbe, elektromos autókba. A Huawei stratégiája alapján hosszú távon tiltólistán maradnak, de képesek lesznek túlélni és fejlődni.

A stratégia keretében 1 milliárd dollárt fektetnek önvezető és elektromos autókkal kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe, többek között a Tesla, Apple, Nio és Xiaomi ellenfelei lehetnek. Xu szerint a Huawei önvezető technológiája már most jobb, mint amit a Tesla kínál, emberi beavatkozás nélkül több mint 1000 kilométert tehet meg egy jármű a technológiájukkal. A Huawei a kezdetekben a BAIC Group, Chongqing Changan Automobile Co és Guangzhou Automobile Group vállalatokkal szerződik, ezek autóin ott lesz a HI (Huawei Inside) logó.

Xu szerint minden iparágba betörhetnek, ha a valódi önvezetést sikerül elérni, erre pedig a következő évtizedben sor kerülhet.

Azóta történt

Előzmények