Kettészakadhat a HP

Az évtizedeken át Hewlett-Packard, majd 2002 óta HP néven ismert világcégnél azt tervezik, hogy két nagy részre bontják a vállalatot: különválasztják a PC-kkel és a nyomtatókkal foglalkozó üzletágakat a vállalati hardverekkel és szolgáltatásokkal foglalkozóktól – írja tudósításában a The Wall Street Journal. A lap belsős forrásai szerint ezeket a terveket – köztük a részvények jövőre megvalósítandó megosztását a befektetők között – hivatalosan ma jelentik be. A számítások szerint a szétválás után két nyilvános részvénytársaság jönne létre, mindkettő több mint évi 50 milliárdos árbevétellel számolhat.

Hirdetés

A forrás szerint a kettéosztásra azért kerül sor – ahogy az eBaynél is –, mert a jelenlegi cég túl nagy, és az egyes üzletágak eredményessége jelentős mértékben eltér. Úgy vélik, hogy a visszaeső PC- és nyomatórészleg hatékonyabban menedzselhető külön, illetve nagy potenciált látnak a vállalati szegmensben.

A tavaly októberben lezárt üzleti évben a nyomtatási és személyi számítógépekkel foglalkozó üzletág 55,9 milliárd dolláros árbevételt ért el, ez körülbelül fele a HP teljes árbevételének. Ugyanakkor az eladások 7,1 százalékkal estek, míg a cég teljes árbevétele is 6,7 százalékkal lett kevesebb, mint az előző évben. Ugyancsak tavaly veszítette el a világ legnagyobb PC-gyártója címet is a HP, mivel a kínai Lenovo foglalta el a dobogó legfelső fokát.

Spekulációk is napvilágot láttak, és Journal cikke megemlíti, hogy a HP és az EMC tavaly már tárgyaltak az egyesülésről, és elképzelhető, hogy ennek megkönnyítése lenne az egyik cél.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

  • A HP is beszáll a 3D nyomtatásba

    A cég júniusban fogja ismertetni a területre vonatkozó terveit, és első körben a vállalati szektorra fog koncentrálni. Meg Whitman vezérigazgató szerint a HP nyomtatói komoly minőségi ugrás kínálnak majd.

  • Javul a helyzet a HP-nál

    Kezdenek beérni Meg Whitman átalakítási intézkedései, a vállalati keresletnek köszönhetően a PC-eladások is nőttek.

  • Magyar regionális pénzügyi vezető a HP-nál

    A HP Magyarország eddigi pénzügyi igazgatója, Varga Krisztina 2014 februárjától regionális üzleti operációs igazgatóként folytatja pályafutását. Az új vezető 10 országért felel majd.