Hol tartanak ma a kommersz drónok?

Manapság forró téma a drónoké, szinte nincs olyan nap, amikor ne tűnne fel valami újdonság velük kapcsolatban. Persze a legtöbb ilyen hír kísérletekről, elméletekről, majd egyszer talán gyakorlatban is használható dolgokról szól. A drónok viszont már itt vannak az életünkben, felütve az Internetet temérdek kulcsra kész megoldást találni fillérestől a millió forintosig. Aki nem ásta bele magát a témába meglepődhet, hogy mit tud egy-egy komolyabb modell. Ezeket jellemzően filmezéshez használják, a kis repülő alkalmatosságokkal az egyszerű átlagemberek is olyan felvételeket készíthetnek, amilyet pár éve még csak a filmstúdiók profi stábjai tudtak.


[+]

Fiatal ágazat a drónoké, de máris vannak elismert, bejáratott nevek, mint például a DJI, ami legkedveltebb modelljének, a Phantomnak már a harmadik generációját indította útra. Jól jelzi a témakör erősségét, hogy április elején Londonban, Münchenben és New Yorkban egyszerre tartották a bemutatót, mintha csak egy elit telefonról vagy notebookról lenne szó. És igazából a beépített technika tényleg csúcskategóriás.

Hirdetés

Alapvetően egy quadrokopterről van szó, ami alá háromtengelyes stabilizátoron egy kamerát függesztettek, az egész pedig a szokásos távirányító mellett GPS támogatással irányítható. Mozgásának alapját hattengelyes giroszkóp adja, ami a legkisebb rezdülésre is villámgyorsan reagál a négy önállóan szabályozott lapátkerék sebességének változtatásával, így a drón óránként közel 60 kilométeres csúcssebessége és 5 m/s²-es maximális gyorsulása mellett is stabil képet ad.

A magasra repülő eszközöknek két problémájuk szokott lenni, az egyik, hogy kikerülnek a pilóta látótávolságából, a másik, hogy leesnek. Az előbbi problémát a Phantomok esetében – ahogyan a legtöbb komoly drónnál – egy kijelző oldja meg, amin 720p-s felbontásban nézhetjük, mit lát a quadrokopter kamerája, a DJI Lightbridge technológiájának köszönhetően mindössze 220 ms-os késleltetéssel, akár 1,6 kilométeres távolságból. Ráadásul ez a kép Youtube-ra is streamelhető. A leesés ellen a Phantom 3 GPS alapú intelligens rendszere véd, aminek köszönhetően egyetlen gombnyomással „hazahívható” arra a pontra, ahonnan felszállt. Akkor is „hazajön” a drón, ha fogytán van az akkumulátora, aminek feltöltésével nagyjából 20 percet tud repülni. Az új Phantom verzió egyik hasznos fejlesztése a lefelé néző vizuális érzékelő, ami alacsonyan vagy beltérben repülésnél nem engedi lezuhanni a gépet.

A sok érzékelő és fejlett vezérlés révén önálló, előre programozott repülésre is képes a Phantom 3 (és elődei is), például egy GPS koordinátákkal megadott útirányt tud követni, vagy a repüléstől függetlenül állandóan egy kiválasztott pontra irányítja a kameráját, sőt objektum követésére (például egy kerékpároséra) is képes. Azokra is gondoltak a DJI-nél, akik kezdők a repülésben, a Phantom 3-nál átdolgozták, kezdőbaráttá tették a vezérlőprogramot, amiben még egy szimulátor is van az alaplépések elsajátításához.

Sok hasonló termékkel ellentétben a DJI saját kamerát fejleszt a drónjaihoz, igaz a közkedvelt akciókamerák is feltehetőek rá. A csúcsmodell, amit a Phantom 3 Professional verziónál használnak 4K felbontásban 30 fps-es sebességgel, Full HD-ben 60 fps-es sebességgel rögzít, és 12 megapixeles állóképeket készít. Optikájának 94 fokos (20 mm ekv. gyújtótávolság) a látószöge, kilenc tagból álló (ebből kettő aszférikus) fényereje F/2.8, az érzékelésről pedig 1/2,3”-es Sony EXMOR szenzor gondoskodik. A felvételt SD kártyára menti, legfeljebb 60 Mbps-os bitrátával. A Phantom 3 Advanced kamerája legfeljebb Full HD-s videót rögzít másodpercenként 60 képkockával.

A Phantom 3 Professional készre szerelve, távirányítóval, kamerával nagyjából 450 000 forintért, a Phantom 3 Advanced pedig százezer forinttal olcsóbban rendelhető meg, értékesítésük május közepén indul.

Azóta történt