A leghíresebb számítógépes hibaüzenetek toplistája

A „leg”-ek összeállításának olvasása mindig szórakoztató, hiszen vagy egyetértünk vele, vagy hiányolunk valamit, vagy a koncepciót kifogásoljuk – valahogy mindig véleménynyilvánításra késztet, bár általában felejthetőek ezek a listák (néha azért nem; ha George Bush bakiparádéjára gondolok, vagy Steve Ballmer alakításainak lenyűgöző sorozatára, akkor azt kell mondani: van, ami megmarad).

Listát mindenből lehet összeállítani, de például az, amit a technologizer.com csinált, valóban érdekes: melyek azok a számítógépen megjelenő hibaüzenetek, melyek a legismertebbek, a legnagyobb karriert futották be, a leginkább részévé váltak az IT-kultúrának. (Mondanom sem kell: feltenném rá a havi fizetésem, hogy 10 olvasóból 9 ráhibázna vakon arra, hogy melyik hibaüzenet, pontosabban „hibaképernyő” áll az első helyen…)

A bevezetőben tényleg muszáj idézni a honlapról azt a zseniális parafrázist, mely Paul Ehrlich nevéhez köthető, s mely szerint: „Tévedni emberi dolog, de igazán komoly hibákhoz szükséged van egy számítógépre”. A hibaüzenetek hasznos részei egy szoftvernek, hiszen helytelen lépéseinkre figyelmeztetnek általában, s megelőzik, hogy komoly kárt okozzunk az adott rendszerben, ám – mint jó néhány alábbi példa is bizonyítja – gyakran inkább az adott rendszer hibáját jelzik, nem pedig a felhasználók tájékozatlanságát.

Aztán ugye, nem mindegy, hogy mit ír egy hibaüzenet (ne felejtsük el, hogy a felhasználók 99 százaléka nem szakember): valami, a köznép számára érthetetlen maszlagot, vagy pedig konkrét utasítást arra, hogy most mit is tegyen a rémült júzer, esetleg csak azt közli, hogy: Ez van, ezt elszúrtad! (Nyilvánvalóan ez utóbbi a legidegesítőbb…)

De nem is kell erről sokat beszélni, szórakoztatóbb nézni őket, sokuk ismerős lesz… Itt csak válogattam közülük, a teljes, a top 13-at tartalmazó listát meg lehet nézni a technologizer.com oldalán – emellett bőven találunk még tippeket a cikkhez fűzött kommentárokban, s abban is biztos vagyok, hogy mindenki a maga tapasztalata alapján ki tudná még egészíteni a sort. Az alábbiakban csak néhány kedvenc következik, melyekhez fűz valamilyen személyes tapasztalat is, a többit megtalálhatják az olvasók az említett blog oldalán.

A lista első helyén (megosztva a végén következő Windows-képernyővel) nálam az alábbi üzenet áll; egy rég nem látott szöveg hozta elő belőlem az általam egyébként roppant mód utált nosztalgiát, amikor megláttam a PC-s számítástechnika hajnalát idéző ARF-et (Abort, Retry, Fail?), ezt az MS-DOS-on oly gyakran megjelenő feliratot. Ezt az üzenetet sok akciót, eseményt követően olvashattuk (akkor is, ha nem került bele a floppy a meghajtóba, akkor is, ha rendszerösszeomlás volt stb.), szinte már hozzátartozott a mindennapi használathoz. Hogy is mondjam csak: Abort!!!

ARF

A másik, amelyik persze nem tűnt el, s nem is fog, az a hiába keresett weboldal jelzése: 404 error: File not found!

404

Az első helyen (természetesen) a BSOD (Blue Screen of Death), a windowsos „Kék halál” szerepel, mely az 1990-es években szintén gyakorta beköszönt az ember életébe, de manapság szerencsére egyre ritkábban látni, az utóbbi néhány évben én már csak akkor találkoztam vele, ha a számítógépen valamelyik hardvereszköz hibásodott meg. De attól még legenda!

BSD

Rengeteg videó és kép található a neten a BSOD-ről, de azt hiszem mindegyiket veri a CNN felvétele, melyen Bill Gatest hozza kellemetlen helyzetbe cége operációs rendszere, amikor épp be akarja mutatni a Windows 98-at:

Azóta történt

  • Ész nélkül kattintunk a felugró ablakokra

    Egy felmérés szerint utáljuk a pop-upokat, és mivel gyorsan el akarjuk tüntetni őket, automatikusan rájuk kattintunk.

  • 1975. március 1.

    E naptól Paul Allen a Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) szoftverigazgatója. A MITS Altair 8800 nevű személyi számítógépe január 1-jén jelent meg a Popular Electronics magazin címlapján, s ez adta az ötletet William Henry (Bill) Gatesnek és Allennek, hogy megírjanak rá egy BASIC-interpretert.

  • 1998. április 20.

    A CNN hírtelevízió legendássá vált műsorában Bill Gates élőben mutatja be a cég új operációs rendszerének, a Windows 98-nak tesztváltozatát, ám a program az úgynevezett „kékhalált” produkálva összeomlott.