Mire használják a hatóságok a Google Mapset és a Facebookot?

(Infobulvár) A Google Maps online böngészhető műholdfelvételeit tényleg mindenféle célra fel lehet használni. Vannak, akik a környékükön található privát úszómedencéket térképezik fel azért, hogy – amikor a tulajdonos nincs otthon – medencepartikat tartsanak az interneten verbuvált ismerőseikkel a szatellitképeken felfedezett kertekben. Mások egészen más céllal vadásznak medencékre a felvételeken.

A New York állambeli Riverhead város polgármesteri hivatalában vannak olyanok, akiknek ez munkaköri kötelessége: ők engedély nélkül épített magánmedencék után kutatnak az e célra bőven megfelelő felbontású fotókon. Amint a My Fox beszámolójából kiderül, eddig körülbelül 250 ilyet fedeztek fel a Google szolgáltatásának használatával, és összesen 75 000 dollár bírságot szabtak ki a hanyag tulajdonosokra.

A város főépítésze azt mondja: a medencék biztonsága miatt van erre szükség, mert veszélyes lehet, ha a kerítés, a csövek vagy az elektromos vezetékek szerelése nem felel meg a helyi előírásoknak. Jogvédők szerint viszont nem feltétlenül megnyugtató trend, hogy a hatóságok ezeket az új szolgáltatásokat az állampolgárok megfigyelésére használják.

Újdelhi Egy másik friss hír szerint az internet adta lehetőségeket kihasználó újdelhi rendőrség ezt a feladatot magukra a polgárokra bízza. Az indiai főváros rendőrei körülbelül két hónappal ezelőtt egy oldalt hoztak létre a Facebookon azzal a céllal, hogy javaslatokat gyűjtsenek a városban uralkodó közlekedési káosz csökkentésére. Az emberek azonban a javaslatok mellett vagy helyett inkább szabálytalankodó autósokról, motorosokról készült fotókat kezdtek beküldeni. Mostanáig több mint 18 ezer követőt gyűjtött a feljelentő oldal, melyre mintegy 3000 fényképet és több tucat videót töltöttek fel.

A képeken sisak nélkül közlekedő motorosok, zebrán parkoló autók, vezetés közben mobilozó sofőrök és egyéb szabálytalanságok elkövetői láthatók. Eddig a hatóság ezek alapján – mivel általában a rendszám is jól látható – 665 esetben szabott ki bírságot.

A rendőrség közlekedési osztályának vezetője a New York Times-nak azt mondta: az adatvédelmi és a képek hitelességével kapcsolatos aggályok ellenére az oldalt lelkesen fogadta a lakosság. Eredetileg – árulta el – egyáltalán nem feljelentő oldalt terveztek létrehozni, de „ha az emberek bejelentéseket akarnak tenni, mi csak örülünk, hiszen a szabálytalanság az szabálytalanság.” A közel 12 milliós városban körülbelül 5000 közlekedési rendőr teljesít szolgálatot, akik nyilvánvalóan nem tudnak ott állni minden sarkon, ezért a közösség segítségét szívesen veszik – magyarázta.

Azóta történt

Előzmények

  • Mobiljukon keresztül figyelik a dolgozókat Japánban

    Az egyik szolgáltató, a KDDI alkalmazása a gyorsulásmérővel felszerelt mobilokat használja a dolgozók tevékenységének megfigyelésére.

  • Kémkedett az ajándékba kapott laptop

    Az iskola olyan szoftvert telepített a diákok gépeire, mellyel távolról is be lehetett kapcsolni a webkamerát, de állításuk szerint ez csak egy biztonsági eszköz.