Hány változatban készül a Longhorn?

A tervek szerint hét különféle változatban lát napvilágot a Microsoft következő generációs, Longhorn kódnéven ismert operációs rendszere – állítja egy, a szoftvervállalat terveit jól ismerő szakember. A Microsoft-termékek szakértőjének számító Paul Thurrott – aki a SuperSite for Windows weboldalt is készíti – úgy tudja, hogy lesz a rendszerből egy Starter Edition változat, melyet – részben megnyirbált funkcionalitással – a fejlődő országokban dob piacra a cég; egy Home, Professional, Media Center, és Tablet PC verzió; valamint két új kiadás: a kis- és közepes vállalkozások igényeihez igazított Small Business Edition és egy olyan változat, mely az összes eddigi szolgáltatásait elegyíti. Ráadásul a Starter Edition kivételével mindegyik változatból készül 32 és 64 bites kiadás is.

Elemzők szerint ha valóban több mint féltucatnyi Longhorn-verzió kerül piacra, a Microsoftnak egyértelműen meg kell majd különböztetnie az egyes kiadásokat, nem úgy, mint például a Windows XP Home és a Professional esetében – ez a két termék ugyanis az ártól és néhány fejlett hálózati szolgáltatástól eltekintve gyakorlatilag teljesen azonos volt.

A Microsoft Longhorn a jelenlegi tervek szerint 2006 májusában jelenik meg. A redmondi vállalat éppen nemrég jelentette meg az operációs rendszer új grafikus felületének nyilvános előzetesét. Az Avalon felület eredetileg a Longhornban mutatkozott volna be, ám a Microsoft később úgy döntött, hogy kiegészítésként elérhetővé teszi a Windows XP- és Windows Server 2003-felhasználók számára is. A korai előzetes ezekhez az operációs rendszerekhez készült.

Azóta történt

Előzmények