Hány csillagos a processzorod?

CPU Star RatingÁprilistól megújította asztali és hordozható számítógépekbe szánt mikroprocesszorainak logóit az Intel, és egyben egy olyan egyszerű osztályozási rendszert is bevezetett, amely a vásárlóknak segíthet a számukra megfelelő teljesítményű chip kiválasztásában. Utóbbira kétségtelenül szükség is volt, mert a betűk és számok kombinációjából álló modellszámozás felhasználóbarátnak semmiképpen nem volt nevezhető.

Az új logók jobb felső sarkában az adott processzor magjának (magának a szilíciumdarabnak) egy részlete látható, a chip fő márkanevének, illetve az azon belüli azonosítónak a markáns betűi mellett. Tény ugyanakkor, hogy a gyártó minden erőfeszítése ellenére mindezek az információk az emberek nagy többsége számára gyakorlatilag semmit sem mondanak, ezért az Intel egy közérthető, ötfokozatú jelölési rendszert is bevezetett. Ebben csillagok jelzik az adott chip teljesítményét: az egy csillaggal jelölt osztály a legkisebb, míg az öt csillaggal jelölt a legnagyobb teljesítményű processzorokat takarja.

„Ha egy vásárló betér a Best Buy [amerikai kiskereskedelmi lánc] áruházába, választani tud majd a Centrino, Core, Celeron, Core 2 Duo és Core 2 Quad chipek között” – magyarázta a jelölés előnyeit a CNET News.com-nak Bill Calder, az Intel szóvivője. Aki szerint az otthoni felhasználóknak készült chipek családjában további „agresszív márkakonszolidáció” jön majd. „Amikor piacra dobtuk a Core i7-et, azt mondtuk, hogy egy fő végfelhasználói brandet szeretnénk megtartani, a Core-t. Nos, ebbe az irányba haladunk” – mondta.

A teljesítményt jelölő csillagokkal a felhasználók a számítógépre ragasztott processzorlogó mellett találkozhatnak majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

  • Az IBM a DNS-alapú processzorokban látja a jövőt

    Még nagyon sok probléma vár megoldásra, de a kutatók úgy vélik, a technológia alapjai adottak, már csak kitartó fejlesztési munkára van szükség.

  • 1989. április 10.

    A chicagói Comdex kiállításon az Intel bejelentette következő generációs mikroprocesszorát, az Intel 80486-ot, más néven az i486DX-et. A 25 MHz-es mag- és buszsebességű új chip elődjétől, a 80386-ostól tokozásában is különbözött, de fő újdonsága az volt, hogy integrálták az aritmetikai koprocesszort a lapkára. Több változatban is gyártották, kezdetben az ára 900 dollár volt.

Előzmények

  • Processzorpiac: 2008 az Intelé volt

    Az AMD és a kisebb gyártók is veszítettek a részesedésükből, egyedül a domináns chipgyártó tudott javítani. Az Atom sikere is segített valamit.

  • Kell az Nvidiának a VIA?

    A friss pletykák szerint a kaliforniai vállalat részesedést akar vásárolni tajvani riválisában. Kérdés, hogy miért.

  • Az Nvidia beperelte az Intelt

    Elmérgesedett a felek licencvitája. A kérdés az, hogy a GPU-fejlesztő jogosult-e chipkészletet gyártani az új Intel-processzorokhoz.