Elkészült a GTS régiós Ethernet-hálózata

A GTS Central Europe, a GTS-Datanet anyavállalata a múlt héten bemutatta   új Carrier Ethernet hálózatára épülő szolgáltatásportfólióját. Az alternatív szolgáltató szerint az Ethernet-alapú megoldások olyan menedzselt Layer 2 szolgáltatásokat kínálnak, amelyek teljes mértékben rugalmasak és skálázhatóak, valamint lényegesen kedvezőbb birtoklási költséget (TCO) garantálnak az ügyfelek számára.

„Az Ethernet-technológia adatátviteli hatékonysága sokkal jobb, mint a vele egyenértékű standard széles sávú kapcsolaté. Ez az egyik oka annak, hogy az idén több mint 10 millió eurót fektettünk be saját tulajdonú, közép-Európában egyedülálló lefedettséget kínáló Ethernet-hálózatunk több lépcsőben zajló kiépítésébe. Várakozásaink szerint az Ethernet-szolgáltatások iránti igény 2010-től éves szinten 20 százalékkal nő majd, és szeretnénk jól felkészülni ügyfeleink növekvő igényeire ezen a területen” – mondta Ignacio Irurita, a GTS csoport műszaki igazgatója.

A GTS három Ethernet-alapú szolgáltatást mutatott most be, ezek a következők: GTS Ethernet Line, GTS Ethernet LAN és GTS Ethernet NNI. Mindhárom többféle sávszélességgel érhető el 10 Gigabit Ethernet (GigE) sebességig, így minden ügyfél az igényeinek leginkább megfelelő megoldást választhatja. A kétféle változatban kínált Ethernet Line két földrajzi pont közötti nagy sebességű kapcsolat kiépítésére szolgál; ezt elsősorban adatközpontok, nagyobb irodaházak, telephelyek, illetve távközlési szolgáltatók számára ajánlják. A GTS Ethernet NNI (Network – Network Interface) lehetővé teszi az egyedi Ethernet Line, valamint később az Ethernet LAN kapcsolatok viszonteladóként való értékesítését egy központi interfészen keresztül, így más szolgáltatók számára ad lehetőséget arra, hogy a lefedettségüket a GTS csoport hálózatának használatával a teljes közép-európai régióra kiterjesszék. Végül pedig az idei év harmadik negyedévétől válik elérhetővé a GTS Ethernet LAN szolgáltatás, amely L2 VPN kapcsolatot biztosít több végpont között.

A GTS Ethernet-hálózatának fejlesztése a múlt év novemberében kezdődött. A network a GTS már meglévő optikai hálózatára épült, amely öt országot ölel fel a régióban: Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot, Magyarországot és Romániát. A GTS szakemberei az első három hónapban 15 kulcsfontosságú hálózati csomópontot alakítottak ki a legnagyobb európai városokban, ezek alkotják a hálózat alapját. A cél az, hogy 2010 végére több mint 450 hálózati csomóponton váljon elérhetővé a szolgáltatás azon városokban, ahol a GTS csoport saját optikai hálózatot működtet.

Azóta történt

Előzmények