Grúzia lehet az IT-cégek Kajmán-szigetekje

Grúzia miniszterelnöke, Nika Gulauri a Georgian Times-nak adott interjújában arról beszélt, hogy az ország meg kívánja nyerni a befektetőket és a fejlesztőket, ezért különleges adókedvezményeket adnak az innovációt hozó cégeknek, ezek között kiemelten az informatikai vállalkozásoknak, akik adómentesen működhetnek majd a jövőben náluk – a változtatás érdekessége, hogy nem csak a betelepülő nagy multiknak, hanem a hazai IT-cégeknek is.

Gulauri kifejtette, hogy Grúziát egyfajta „szabad kikötővé” kívánják tenni, ahol az informatikai fejlesztésekkel fogalkozó vállalkozások teljes adómentességet élveznek majd. E lépéstől a hazai informatikai ipar és ellátottság fejlődését várják. Mindez nem szokatlan Grúziában, ahol már más ipari területeken is működnek „szabad zónák”. A grúz törekvés némiképp a régi szovjet tagköztársaságok mintáját követi, mivel jelenleg Belarusz számít adóparadicsomnak, de Oroszország is kedvelt célpont.

Az még kérdés, hogy a visszaéléseket – például: mi számít informatikai cégnek stb. – hogyan tudják megelőzni, de az illetékes miniszter úgy véli, mindezt meg tudják oldani.

Azóta történt

Előzmények