Újra megpróbálja együtt a YouTube és a Warner?

Sajtóhírek szerint közel áll a megállapodáshoz a világ legnagyobb videomegosztó oldala és a Warner Music Group kiadóvállalat: habár per pillanat egyik fél sem hajlandó kommentálni a frissen szárnyra kapott pletykákat, a Reuters hírügynökség informátora úgy tudja, az együttműködést bármelyik pillatatban aláírhatják. A szerződés értelmében a médiacég által birtokolt felvételek ismét megjelenhetnének a YouTube-on – ismét, hiszen emlékezetes, hogy tavaly decemberben a Warner-csoport összeveszett a portállal a hirdetési bevételek elosztásáról, s eltávolíttatta, illetve elnémíttatta a tulajdonában álló tartalmakat. A döntés akkor több százezer videót érintett; a YouTube stábja automata hangzásfelismerő szoftverekkel esett neki az oldal adatbázisának, majd tömeges értesítéseket küldött a felhasználóknak, melyben három megoldást ajánlottak fel: a tagok eltávolíthatják a teljes videót (később ismét feltölthetik a kifogásolt zene nélkül), eltávolíthatják csak a hangsávot, avagy az oldal saját szoftverének segítségével engedélyezett, jogtiszta zenével keverhetik újra a felvételt.

Az együttműködés technikai és gazdasági hátteréről egyelőre semmit sem tudni, mivel egyik fél sem nyilatkozik a sajtónak. Egyes találgatások arról szólnak, hogy a Warner esetleg beszáll a Universal-féle Vevoba – egy készülő weboldalról van szó, mely a YouTube technológiai platformján alapul, és a médiavállalat tartalmait szolgáltatja majd. Más hírek szerint szó sincs társulásról, a Warner tulajdonában álló felvételek ismét a YouTube-on bukkannak majd fel, viszont a videó mellett sorakozó reklámokból származó bevétel teljes összegét megszerezné magának a csoport.

Azóta történt

  • Full HD videók a YouTube-on

    A videomegosztó lejátszója a jövő héttől ezzel a formátummal is megbirkózik. A régebben feltöltött anyagokat újrakonvertálják.

  • A 2009-es év YouTube-slágerei

    Leg, leg, leg: A világ legnépszerűbb videomegosztója publikálta az idei év legnézettebb és legkeresettebb tartalmait.

Előzmények