A YouTube a Full HD-nál is jobb minőséget kínál

Hirdetés

A YouTube hivatalos blogjában tegnap Ramesh Sarukkai fejlesztőmérnök a VidCon 2010 konferencián tartott előadással párhuzamosan bejelentette, hogy lejátszójuk most már a filmek számára szabványnak számító 4096 x 3072-es felbontást („4K video”) is támogatja. Ez már nagyon-nagyon jó minőség, mivel a videomegosztón a bizonyos anyagoknál tavaly december óta elérhető Full HD-nál (vagy másik, rövid nevén: 1080p, ami 1920 x 1080-as felbontást jelent) is sokkal szebb képet kínál.

YouTube

Ez mind nagyon szép, ugyanakkor maga a mérnök is figyelmeztet a korlátokra (melyeket bárki tapasztalhat, ha megnézi a jelenleg ilyen felbontásban elérhető öt videó közül valamelyiket): ez azért a jövő technológiája, mivel baromi erős, „bika” gépek, valamint a mostani átlagnál messze nagyobb sávszélesség kell a filmek folyamatos, élvezetet nyújtó lejátszásához – és persze egy ennek az elvárásnak megfelelő képernyő is elengedhetetlen, ez már olyan minőség, melynek megtekintéséhez legalább 1-2 méteres képáló kell, de a teljes hatást csak egy kb. 8 méteres képernyő nyújtaná (emellett az ilyen minőségű filmeket készítő kamera is már az ipari felhasználás körébe tartozik, áruk egy kisebb vagyon). A technológia azért még mindig a fejlesztés elején jár, hiszen egy ilyen minőségű tartalomnál a kisebb tömörítési hibák is gondokat okozhatnak, ezen a téren is akad még munka.

Azon senki ne lepődjön meg, ha a példafilmek lejátszása közben fagyást tapasztal: nagyon kevés embernek van ma még olyan sávszélesség/PC-kombinációja, mellyel megtapasztalhatja a nagy felbontást nyújtó élményt.

Azóta történt

Előzmények