Negyedmillió német házat kell elhomályosítani a Street View-ban


Valószínűleg elhárulnak végre az akadályok, és Google az év végéig elindíthatja a virtuális sétákat kínáló Street View szolgáltatását Németországban.

Mint ismeretes, adatvédelmi aggályok miatt több országban, így hazánkban is leállították a fotózást, illetve a meglévő anyagok, módszerek felülvizsgálatát írták elő. Németországban 20 várost térképeztek fel a Google autói, s eredetileg augusztusban szerették volna az interneten is elérhetővé tenni a virtuális városképeket. Az adatvédelmi biztos azonban nem egyezett ebbe bele, ezért tárgyalások indultak. A Google hivatalos blogjában tegnap Andreas Türk, a német Street View termékmenedzsere bejelentette, hogy az érintett nyolc és félmillió háztartás kevesebb mint három százaléka, körülbelül 244 ezer tulajdonos kérte a vállalatot, hogy az ingatlanjukról készült fotón a lakás, ház elhomályosítva jelenjen meg.

A Google a munkálatok megkezdése, 2009 áprilisa óta biztosítja ezt a lehetőséget, de míg korábban a takarást kérőnek egy levélben kellett a céghez fordulnia, néhány hónapja már a weben is megtehetik ezt a polgárok – ez az eszköz sikeresnek is bizonyult, mivel a kérések kétharmada ezen az úton érkezett meg. Türk ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szolgáltatás elindulása után minden bizonnyal akadnak majd még hibák, mivel a homályosítási folyamat bonyolult és hosszadalmas, s bár gőzerővel dolgoznak, előfordulhat, hogy nem készülnek el az összes törléssel vagy néhány ház kimarad. Arra is figyelmeztetett, hogy biztosan adódnak majd abból is gondok, hogy néhányan pontatlanul adták meg a címüket. A Google természetesen minden kérésre reagálni fog (a Street View-ban lesz egy eszköz, amelynek segítségével jelezni lehet a panaszokat), és folyamatosan javítják a hibákat.

A Google német gyakorlata egyedülálló a Street View kapcsán, mivel itt lehetőséget adtak az előzetes tiltásra (opt-out). Ennek okai között a szigorú adatvédelmi előírások és a keményen fellépő német adatvédelmi biztos mellett az is szerepelhetett, hogy épp Németország robbantotta ki a hírhedt wifibotrányt, amikor Peter Schaar biztos elindította a lavinát áprilisban. Ebben az ügyben épp a héten vádolta meg törvénysértéssel a kanadai adatvédelmi biztos a Google-t, s Németországban is folyik még a vizsgálat.

Azóta történt

Előzmények