Nem tetszik a Street View az EU-nak

A személyes adatok védelmére hivatkozva az Európai Unió adatvédelmi bizottságának tanácsadó testülete szorgalmazza, hogy az eddigi egy évről hat hónapra csökkentse a Google az utcai panorámaképeket bemutató Street View szolgáltatás során készített nyers, manipulálatlan felvételek tárolási időtartamát. A szaktestület álláspontjáról levélben tájékoztatták Peter Fleischert, a szoftvervállalat személyiségi jogi politikájának felelősét még a hónap közepén.

Viviane Reding, az Európai Unió jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság biztosa sajtóközleményében ígéretet tett az adatvédelmi kérdések alapos vizsgálatára. „Európában szigorú szabályozások alá esik a személyes adatok védelme. Elvárom, hogy minden vállalat betartsa a játékszabályokat” – intett óvá.

Mint ismeretes, korábban több állam kormányszervei is nekimentek a világ nagyobb városait interaktív panorámaképekben bemutató Google Street View szolgáltatásnak, javarészt adatvédelmi aggályok miatt. Az Egyesült Államok – nyilvánvaló okokból – a katonai létesítmények közeléből kergette el a felvételeket készítő autókat, Görögország nemes egyszerűséggel be sem engedte területére a járműveket, Németország és Svájc az eredeti képek törlését követelte a cégtől, Magyarországon pedig az adatvédelmi biztos állásfoglalása miatt önként felfüggesztették a fotózást.

Szót érdemel még a japán eset, ahol a szigetországban cirkáló Google-járművek tetejére barkácsolt kamerák átláttak a házak kerítésein. A panaszok tömkelegére reagálva a Google bejelentette, hogy ismét befotózza Japán kiválasztott területeit, de ezúttal lejjebb engedi a fényképezőgépek magasságát mintegy 40 centiméterrel.

A Google ez ügyben már több intézkedést bevezetett: a két legfontosabb, hogy szoftveres módon kitakarják a fényképekről az arcokat és az autók rendszámait. E megoldás nem tökéletes, ám az eddigi tapasztalatok nyomán azt mondhatjuk, hogy 98-99 százalékban viszont sikeres. A megmaradó hibákra a Google megkeresés alapján reagál, eddig minden egyes esetben megtörtént a kézi törlés, illetve elhomályosítás.

Azóta történt

Előzmények