Súlyos büntetést kapott a Google Spanyolországban

A spanyol adatvédelmi biztos tegnap jelentette be, hogy a felhasználók jogainak súlyos megsértései miatt a Google-nak 900 ezer eurós (kb. 260 millió forintos) bírságot kell fizetnie.

Hirdetés

A hivatal határozatában az áll, hogy az amerikai cég jogtalanul gyűjtött szolgáltatásain keresztül személyes adatokat a spanyol felhasználókról. Összesen három esetben állapították meg az adatvédelmi előírások áthágását, és a büntetés kiszabása mellett kötelezték a vállalatot arra is, hogy változtasson gyakorlatán.

A részletes indoklásban szerepel, hogy a Google adatvédelmi irányelvei szerint a felhasználókat nem tájékoztatják megfelelő módon arról, hogy milyen módon használják fel az adataikat, de azt is illegálisnak tartják, hogy a cég az indokoltnál hosszabb ideig őrzi meg a személyes adatokat, illetve az sem elfogadható a biztos szerint, hogy a felhasználók igen bonyolult módon kaphatnak információt arról, hogy mire használták fel adataikat.

Habár az uniós eljárások mellett jelen pillanatban is hat európai országban vizsgálják azt, hogy a Google mennyire tartja be az adatvédelmi törvényeket, a cég évek óta következetesen ragaszkodik álláspontjához, mely szerint ők maximálisan eleget tesznek az előírásoknak.

Azóta történt

Előzmények