60 000 alkalmazást távolítottak el a Google Play Store-ból februárban

A TechCrunch információi szerint februárban közel 60 000 alkalmazást töröltek a Google Play Store-ból. A Google hivatalosan nem erősítette meg az értesülést, az oldal egy olyan alkalmazásfejlesztő vállalatra hivatkozik forrásként, akinek rálátása van az ilyen változásokra.

Nem mindegyik alkalmazást a Google törölte, egy részüket saját fejlesztőik vette le a boltból, de a nagyobb hányada minden bizonnyal az eddigi legnagyobb méretű tisztogatásnak esett áldozatául. A törlésre került alkalmazások között sok volt a csengőhang program, illetve a Google által spamnek definiált alkalmazás.

A Google az Apple gyakorlatával ellentétben nem az alkalmazásboltba bekerülés előtt ellenőriz, hanem utána, egy automatizált rendszer segítségével. A két eltérő felfogás közötti különbségből adódóan a Play Store-ban jóval gyakrabban fordulnak elő kártékony alkalmazások, amiket idővel valószínűleg kiszúr a Google rendszere, de addig mindenki által elérhetőek. Az Apple ezzel szemben már a App Store-ba kerülés előtt szigorú vizsgálatnak veti alá a beérkező alkalmazásokat, ami jóval több időt és emberi/anyagi ráfordítást kíván. A Google rendszere az idő múlásával egyre hatékonyabbá válhat, ahogy a rendelkezésére álló adathalmaz folyamatosan bővül, de az alapvető problémát, az utólagos ellenőrzést nem szünteti meg.

Az Apple App Store-ban 2013 februárjában több mint 800 000 alkalmazás volt elérhető, a Play Store-ban a Google hivatalos adatai szerint 700 000. Mivel ez már akkora kínálat, hogy a mennyiség terén felesleges versenyezni, a jövőben valószínűsíthetően mindkét vállalat a minőségre fog törekedni.

Azóta történt

Előzmények