A Google-polip újabb kart növeszt: beszállnak a zeneiparba is

Habár a hírt először megszellőztető TechCrunch kisebbfajta szenzációt keltett azzal  a biztosra vett pletykával, hogy a Google olyan keresőszolgáltatást indít, amely az e területen legsikeresebb vállalkozás, az Apple iTunesának méltó vetélytársa lehet, azt azért ki lehet jelenteni, hogy nem eszik olyan forrón a kását. A cáfolatok elmaradása, illetve tegnap óta egyre több lap – belsősökre utaló – információi szerint a Google tényleg belevág egy olyan üzletbe, mely az online zeneterjesztést illeti, de két dolgot azért nem árt szem előtt tartani: egyrészt egészen más modellről lehet szó, mint az Apple esetében, másrészt pedig biztosat még senki sem tud. De könnyen meglehet az is, hogy olyasmi indul el, ami legalább akkora forradalmat csinál, mint az iTunes.

Hirdetés

A sokféle forrásból érkező, nem ritkán „elszállt” híradásokból kihámozható tény annyi lehet, hogy a Google a szokásos módon tovább bővíti a keresőjére alapított vállalkozásait, s az új cél az online zenekereskedelem. De nem lépnek radikálisat, hanem szolgáltatásbővítéssel szállnak be egy új piaci területre, feltehetően a kereső főoldala szaporodik majd egy új funkcióval – s ez talán még félelmetesebb, mintha egy saját iTunest indítottak volna, főként attól a cégtől, mely friss pénzügyi jelentésében büszkén közölte, hogy a válság közepette 11 éves történetének legeredményesebb gazdasági negyedévét tudhatja maga mögött.

Ugyan a cég több komoly fejlesztést is bejelentett a Web 2.0 Summit elnevezésű konferencián tegnap, érdekes módon a nemzetközi sajtót ez a meg nem erősített tervezet nyűgözte le leginkább (még a neve is kérdéses, emlegetik Google Music, Google Audio, illetve One Box néven is). Amit biztosan lehet tudni: ezt a valamit jövő szerdán jelentik be hivatalosan, s közreműködőként két nálunk nem igazán ismert zenei szolgáltató lesz jelen benne, a Lala és az iLike (ez utóbbit augusztusban a MySpace vásárolta fel) – meg állítólag más hasonló vállalkozások is, de ez még bizonytalan. A kiszivárgott meghívóból kiderül, hogy sztárokkal tűzdelt műsor keretében kívánják bejelenteni az indulást Hollywoodban október 28-án.

Google

Ha a pletykák egy részét komolyan vesszük, illetve ha a Google eddigi gazdasági gyakorlatára nézünk vissza, akkor nagy valószínűséggel elfogadhatjuk azt, hogy a nemrég bejelentett e-könyváruház, a Google Editions módszeréhez némileg hasonló üzletről lesz szó: maga a vállalat nem lép fel kereskedőként – mint az Apple –, hanem a keresőt bővítik ki. Megjelenik majd egy kiterjesztett keresési mód, ahol zenék között lehet keresni és böngészni számtalan metadat segítségével, online „belehallgatással” (mondjuk 30 másodperc), majd a kiválaszott dalokat meg is lehet venni. Arról is vannak találgatások, hogy vajon mennyit kell mindezért fizetni majd (az ismert két vállalkozás példáját alapul véve elképzelhető egy olyan konstrukció, amikor az online meghallgatás 10 cent – 18 forint –, a megvásárlás pedig kb. 90 cent – kb. 160 forint - lehetne).

Ami hatalmas előnyt jelenthet egy ilyen vállalkozásnál a Google számára – ismét csak a korábbi ilyen jellegű lépéseiket véve alapul –, hogy az általuk közvetített zenei áru feltehetően nem lesz semmilyen módon védve, vagyis nem lesz eszközfüggő, illetve nem lesz szoftverfüggő, s ezt a mégoly sikeres Apple saját kínálatáról nem mondhatja el.

E történet érdekességét csak növeli, hogy a MySpace és a Facebook is bejelentést tett – nyilván nem függetlenül a Google terveitől. A MySpace a tulajdonába kerül iLike zenéit fogja ajánlani, a Facebook pedig megengedi a felhasználóinak, hogy a már említett 10 centért a tagok stream-dalokat küldjenek egymásnak, s 90 centért meg is vehessék azokat a Lalától, akiknek a legnagyobb kiadókkal van szerződésük, s több mint nyolcmillió dalt kínálhatnak.

Hogy pontosan hogyan is működik majd az új szolgáltatás, arról biztosat csak a jövő héten tudhatunk meg. Annyi bizonyos, hogy a Google – ha közvetítőként is, de – újabb területre merészkedett, s ez a lépés akkor is elgondolkodtató, ha az Apple-lel szemben versenyt támaszt, illetve ha nem vagyunk hívei az összeesküvés-elméleteknek. Ez lenne a Don’t be Evil?

Azóta történt

Előzmények