Internet nélkül is használható a Gmail

Mivel támogatja a POP és IMAP protokollokat, a Gmailben létrehozott postafiókok mindig kezelhetők voltak offline módban is, de ehhez eddig asztali levelezőkliens kellett. Hamarosan viszont minden felhasználó számára elérhetővé válik az internetkapcsolat nélküli mód böngészőn keresztül is: az internetvállalat tegnap megkezdte az offline Gmail nyilvános tesztelését, egyelőre csak az angol nyelvű felületet használó postafiók-tulajdonosok bevonásával. A funkció a magyar nyelvű menüben nem szereplő Settings/Labs fülre kattintva érhető el, vagy lesz elérhető néhány napon belül – itt szerepelnek azok az ötletek, amelyeket a cég dolgozói összeütöttek, és bedobtak a közös homokozóba, hogy a felhasználók tesztelhessék őket.

Az offline használat támogatása régi adóssága volt a Google-nek, számos olyan helyzet adódhat ugyanis, amikor a felhasználónak szüksége lenne a levelezésére, de nincs a közelben internet (például repülőgépen, hogy csak egy példát mondjunk). Az Offline Gmaillel megteremtődik a lehetőség arra, hogy internetkapcsolat nélküli módban is elérhető legyen a levelezőfelület a böngészőből.

A megoldás technikai hátterét a 2007 óta fejlesztett és egyes Google-szolgáltatásoknál – többek között a Dokumentumok szövegszerkesztő vagy a Reader RSS-olvasó esetében – már élesben is bevetett Google Gears böngészőplugin biztosítja. Ez tölti le a számítógépre a levelezést a vállalat szervereiről, küldi el az offline módban írt postázandó üzeneteket és szinkronizálja a változtatásokat, amint az internetre csatlakozunk.

A Gmail azonban a postafiókok potenciálisan jelentős, több gigabájtos mérete miatt komoly feladat elé állította a motor fejlesztőit. A szolgáltatás jelenlegi verziója nem is tölti le a teljes levelezést, hanem megpróbál automatikusan szelektálni. Elsőként csak a frissebb, illetve a felhasználó által fontosnak jelölt leveleket húzza le, de néhány ezernél ezek esetében is meghúzza a határt. „Kénytelenek voltunk ezt így megoldani, hogy egy kezelhető méretű adatbázisunk legyen offline” – magyarázta a PC World-nek Rajen Sheth, a vállalat illetékes vezetője. A levelezés terjedelmétől függően előfordulhat, hogy a letöltött állományba csak az elmúlt két hónap üzenetei férnek bele, de az is, hogy az elmúlt két évé – egy biztos, a mostani verzióban a felhasználónak ebbe nincs beleszólása.

De még lehet. A Google maga is hangsúlyozza, hogy kísérleti szolgáltatásról van szó, amelynek még biztosan vannak hibái és hiányosságai – éppen azért tették nyilvánossá, hogy több visszajelzést kapjanak a folyamatos fejlesztéshez. Egyelőre nem lehet például csatolmányt kapcsolni a levelekhez offline módban, vagy új kapcsolatokat hozzáadni a címlistához.

Azóta történt

Előzmények