„Fuck these guys” – kiakasztotta a Google mérnökeit az NSA-hack

Szokatlan – bár valószínűleg nem jóváhagyás nélküli – megszólalásra szánta rá magát két biztonságtechnikával foglalkozó Google-mérnök, amikor blogposztjaikban felháborodásuknak adtak hangot azok után, hogy az Edward Snowden által nyújtott információkra támaszkodva többek között a The Washington Post is beszámolt arról, hogy a National Security Agency (NSA) a privát kábeleket megcsapolva hozzáfért adatközpontjaik belső kommunikációjához, és így titkosítatlanul jutottak hozzá az adatfolyamhoz.

Hirdetés

Az egyik mérnök, Brandon Downey felháborodásában odáig ment, hogy posztjában keresetlen szavakkal indítja szövegét: „Fuck these guys”, majd leírja, hogy tíz éve dolgozik azon, hogy megvédje a felhasználók adatait, és erre most tessék.

Később így folytatja: „Átéltem már, hogy számítógépek hadserege intéz támadást a Google ellen. Láttam már olyan férgeket, melyek célja hogy a Google rendszerén keresztül találják meg mások szoftvereinek sebezhetőségeit. Láttam már olyat is, hogy bűnszövetkezetek dolgoznak kártékony programokon. Láttam már eszköztáraknak álcázott kémprogramot, amelyik tönkretett számítógépeket, mert összeütközésbe került más kémprogrammal. És láttam olyan elnyomó kormányokat, akik hackereket béreltek fel az országból elmenekülők ellen. De még ha gyanítottam is [ami most kiderült], rettenetesen szomorúvá tesz. Szomorúvá, mivel én hiszek Amerikában.” Ezek után az NSA Google elleni tevékenységét ahhoz hasonlítja, mint amikor Szauron uralma alatt lerombolták és tönkretették a hobbitok falvait.

A másik mérnök, Mike Hearn csatlakozott kollégájához. Kiemeli, hogy ő ugyan brit, de az mit sem számít, mivel a MUSCULAR projektet az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség brit testvérszervezetével, a GCHQ-val együtt hajtotta végre – a The Washington Post információi szerint egyébként az illegális rácsatlakozás is Nagy-Britanniában történt. Heran szövegét Edward Snowdennek köszönetet mondva, de roppant pesszimistán zárja: bár ők mindent megtesznek a kis emberek védelmében, hogy a bűnözőket távol tartsák adataiktól, mindez hiába, ha maguk a hatóságok törik meg illegálisan a rendszereiket.

Azóta történt

  • 50 millió dollárt fizet kalózkodásért az amerikai kormány

    A katonaság több ezer gépen használta jogosulatlanul az Apptricity által fejlesztett logisztikai szoftvert, az Igazságügyi Minisztérium és a hadsereg most fizet, de nem a teljes elmaradt összeget.

  • Feltörték a Kickstarter szerverét

    A régebbi jelszavakat mindenképp érdemes megváltoztatni, mivel azok titkosítása nem igazán megbízható.

Előzmények