Terabájtok fillérekért a Google-tól

A Google hivatalos blogjában Avtandil Garakanidze termékmenedzser jelentette be tegnap, hogy új koncepciójú felhős tárhelyszolgáltatást indítanak. A Google Cloud Storage Nearline a vállalkozások számára jött létre, és igen kedvező áron, gigabájtonként havi egy dollárcentért lehet tárhelyet bérelni.

A Nearline valóban újdonságnak számít, ugyanis köztes megoldás az online tárolás, illetve az úgynevezett „cold” vagy offline tárolás között. Az előbbinél a bérlőnek gyakran, gyakorlatilag folyamatosan szüksége van, szüksége lehet a felhőben tárolt adatokra, így a szolgáltatónak nagyon gyors elérést kell biztosítania – ennek megfelelően ez a legdrágább felhős tárolási mód. A „cold” tárolásnál az ügyfél számára a biztonságos megőrzés a fő szempont, ritkán kér le adatokat, így szándékának jelzése után akár órák is eltelhetnek, míg a szolgáltató elérhetővé teszi azokat – épp emiatt ez a szolgáltatástípus jóval olcsóbb, mint az online tárolás.

Google Nearline felhős tárhely vállalkozásoknak
[+]

A Google itt próbálkozik új modellel: a Nearline célközönsége azok, akik ritkán használt képeiket, biztonsági mentéseiket, log fájljaikat stb. akarják biztonságban tudni (vagyis a cold storage-re van igényük), ám a vállalat e szegmensben kiemelkedően gyors hozzáférést kínál – az ígéret szerint a kérés után maximum három másodperc elteltével –, ugyanakkor a bérleti díjat alacsonyan tartják. Ezzel mindenképp komoly versenyre kényszerítik az olyan nagy, cold tárolást is kínáló cégeket, mint az Amazon, ahol szintén órákat kell várni az adatokhoz való hozzáférésre.

Azóta történt

Előzmények