Kedves Google, légy szíves, mondd meg nékem!

Az idei év internetes cukiságai között egyértelműen a legkedveltebb a brit nagymama megnyilvánulása. A Google természetesen felismerte benne a reklám lehetőségét.

Az elmúlt héten milliók zárták szívükbe a 86 éves May Ashwortht, akit unokája tett híressé egyetlen Twitter-bejegyzéssel.

Hirdetés

Ben John valószínűleg maga sem gondolta, mekkora visszhangja lesz, amikor megírta, hogy nagymamája laptopját kinyitva azt látta, hogy a nagyi a keresőbe a következőt írta be: „Kérlek, írd át nekem ezt a római számot: MCMXCVIII”. Köszönöm!”

Megkérdezte
[+]

A bejegyzést eddig több mint 11 ezerszer osztották meg az internetezők.

Ahogy terjedt a híre, és egyre többen beszéltek róla a közösségi oldalakon, természetesen a sajtó is kihasználta a lehetőséget, így még több információ látott napvilágot. Megtudtuk, hogy a 25 éves Ben szokás szerint a ruháit vitte kimosni a nagyihoz, mivel nekik nincs szárítójuk, és várakozás közben nézett bele a laptopba, melynek a nagymama csak lehajtotta a fedelét. Kiderült, hogy May Ashworth a tévében egy show-műsorban látta a római számokat, ám nem tudta, mit jelentenek, ezért felírta, és szerette volna megtudni, mit jelentenek. Ben lefotózta a képernyőt, és ezt tette fel a Twitterre – eredetileg csak a barátait akarta felvidítani.

A 90-hez közeledő nagyi igen fiatalos és érdeklődő, a helyi könyvtárban tanulta meg a számítógépezés és az internetezés alapjait, de egyébként viszonylag keveset használja a laptopját.

Amikor Ben rákérdezett, hogy miért ilyen módon szeretett volna választ kapni, a nagymama válaszából kiderült, hogy ő úgy hitte, a Google központjában ül egy ember, aki válaszol a kérdésekre, keresésekre, ezért udvarias akart lenni, hogy minél hamarabb megkapja a választ.

A Google marketingesei természetesen nem hagyták ki az alkalmat, és szintén a Twitteren válaszoltak az addigra már az internet népe kedvencévé vált nagyinak: „A milliárdnyi keresés világában mosolyt csalt az arcunkra. Ja, és a válasz: 1998.”

A válasz
[+]

A Google keresője egyébként alapfokon képes kezelni az egész mondatban feltett kérdéseket, sőt, a hosszú távú fejlesztés egyik iránya ez - ám az udvariassági formulákat egyelőre még nem tudja értékelni.

Előzmények