A Google visszaszólt a sajtócézárnak

Hirdetés

Rupert Murdoch, a világ egyik legnagyobb hatalmú médiamágnása, a News Corp. tulajdonosa nemrég regisztrált a Twitteren, és azóta rövid, gyakran vaskosan politikai tartalmú bejegyzésekkel hívta fel magára a figyelmet az Egyesült Államokban. Nemrég, múlt szombaton különösen nagy visszhangot váltottak ki azon bejegyzései, melyekben a Fehér Házat, az amerikai kormányzatot azzal vádolta, hogy ők valójában a szilícium-völgyi technológiai cégek fizetett alkalmazottai, különösképpen a Google-é, melyet Murdoch a a kalózkodás első számú támogatójának tart, akik hatalmas pénzeket keresnek abból, hogy közvetítik az illegálisan megszerezhető tartalmak hozzáférési helyeit.

Murdoch már eddig is, ha csak tehette, szinte minden fórumon támadta a Google-t a fent említett okokból, de a cég csak ritkán reagált hivatalosan a médiacézár kijelentéseire. Most megtették, a Cnet-nek küldött levélben a szóvivő nonszensznek nevezete Murdoch állításait, és számokkal igyekszik bizonyítani, hogy a Google kiveszi a részét a kalózkodás elleni küzdelemből: tavaly ötmillió, jogsértő tartalmat kínáló honlapot tiltottak ki a keresőből, illetve 60 millió dollárt költöttek a törvénysértő hirdetések kiszűrésére.

Murdochot az is bántja, hogy többek között mind Barack Obama, mind a Google aggodalmait fejezték ki a News Corp. által is támogatott új, kalózkodás elleni törvény tervezete (Stop Online Piracy Act – SOPA) kapcsán, mivel az jelen formájában szerintük a kalózellenes fellépés jegyében egyrészt alapjogokat sértene meg, másrészt ellehetetlenítené az online üzleti világ jelentős részét.

Azóta történt

Előzmények