Áprilistól ráfázik, akinek nem mobilbarát a honlapja

A Google tegnap igen fontos bejelentést tett: mobileszközökön keresőjük rangsorolási algoritmusába beépítik azt, hogy az adott weboldal mobilbarát-e, illetve az indexelő szolgáltatásuk hasonló célból információkat gyűjt a mobilos alkalmazásokról is.

Mindez azt jelenti, hogy ha az említett paramétereknél rosszul teljesít az oldal vagy az alkalmazás, akkor hátracsúszik a találati listán. Jelenleg csak megjelölik a rosszul konfigurált honlapokat, de a jövőben ez már komoly hátrányt jelent. (Hogy pontosan mennyire komolyat, azt nem tudni, de a hivatalos blog szerint igencsak nagyot veszít az, aki nem teljesíti feltételeket.)

A több éve fejlesztett változtatások április 21-én minden nyelven, globálisan, egyszerre élesednek, vagyis addig van idő kipofozni a honlapokat. A Google ebben segítséget is nyújt a webmestereknek, készítettek egy útmutatót a mobilbarát oldalak kialakításához (része például a Flash kerülése vagy a tartalom képernyőmérethez igazítása), és lehetőség van a meglévő oldalak tesztelésére is.

Hasonló lesz a helyzet a mobilos alkalmazásoknál is, ahol szintén meg kell felelni adott feltételeknek (például a „deep linkek” használata), hogy a kereső előre sorolja az alkalmazást. A Google e területen is ad segítséget a fejlesztőknek.

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent a legújabb Google Translate app

    A héten már nagyon vártuk, mostanra kipróbáltuk. Tényleg sokat fejlődött a fordítóprogram, olyat is tud, mint a fotóról fordítás, vagy a szinkrontolmácsolás.

  • Megjárja, akinek káosz marad a honlapján

    A hetekben frissül a Google Penguin, melyhez már egy éve nem nyúlt a keresőóriás. Az első visszajelzések pozitívak, aki ténlyeg kipucolta weboldalát, örülhet.