A Google beperelte az amerikai kormányt

A Google, illetve a vállalat termékeinek egyik terjesztője, az ohiói Onix Networking pénteken keresetet nyújtott be az erre illetékes szövetségi bíróságnál (US Court of Federal Claims), melyben azzal vádolják a belügyekkel foglalkozó minisztériumot (Department of the Interior – DOI), hogy a fennhatóságuk alá rendelt szervek számára megrendelendő e-mail, illetve üzenetküldő szolgáltatások pályázati kiírását csak a Microsoft termékére szabva alkották meg.

A kereset szerint az öt évre szóló, összesen 59,3 millió dollár értékű szerződés megköveteli, hogy az ajánlattevőnek a Microsoft online szolgáltatáscsomagjának egy változatát, a BPOS-Federalt (Microsoft’s Business Productivity Online Suite-Federal) kell kínálnia, ez a feltétel pedig a felperesek szerint versenykorlátozó és megsérti a szövetségi törvényeket. Habár a DOI korábban azt ígérte, hogy alternatív megoldásokat is elfogadnak, végül ez nem került bele a kiírásba. A projekt célja, hogy a körülbelül 88 ezer állami alkalmazott által használt 13 különféle levelezőrendszer helyett egyetlen egységes szisztémát hozzanak létre.

A Google képviselői már 2009-ben tárgyalásokat kezdtek arról a minisztériummal, hogy a hasonló szolgáltatásokat ajánló Google Apps speciális verziója is versenybe szállhasson, ám idén áprilisban két minisztériumi tisztviselő azt nyilatkozta, hogy a termékük biztonsági szempontból nem felel meg az elvárásoknak. A felperesek szerint itt ellentmondás feszül, mivel a DOI feltételei szerint a beszerzendő szolgáltatásnak az erről szóló szövetségi törvény előírásainak (Federal Information Security Management Act – FISMA) kell megfelelnie, ám míg a Google Apps for Government már elnyerte ezt a minősítést, a februárban kiadott BPOS-Federal még nem, a vállalat bejelentése szerint év végére kapják meg a bizonyítványt. Ennek ellenére a minisztérium indoklásában megállapítja, hogy széles körű piacfelmérés alapján úgy találták, hogy csak a Microsoft terméke felel meg összes elvárásuknak.

Google v US Complaint

Azóta történt

Előzmények