Megjelent a Google Keep

Úgy tűnik, hogy a nagy tavaszi rendrakás közben a Google hozzá is ad valamit a termékpalettájához, nem csak elvesz belőle. A Keep vasárnap már felbukkant a Drive-ban egy rövid időre, akkor azonban gyorsan eltávolították, de tegnap óta hivatalosan is elérhető. (Mivel ennyire rövid idő telt el a véletlen megjelenés és a hivatalos között, óhatatlanul felmerül az egyszeri újságíróban a kérdés, hogy ez az egész nem csak azért történt-e, hogy napok alatt kétszer is megénekelje a sajtó az új szolgáltatást).

Hirdetés

A Google Keepet egyelőre nem érdemes a jól ismert és népszerű Evernote-hoz hasonlítani, annál jelenleg lényegesen fapadosabb jegyzetelő alkalmazás. Két nézetben lehet használni, alapbeállításban egy függőleges folyamban jelennek meg a jegyzetek, de választhatunk rácsos megjelenítést is, ez sokkal áttekinthetőbb, ha sok jegyzetünk van. Írhatunk folyószöveges emlékeztetőket, listákat, tölthetünk fel képeket (animált GIF-et is), és… nagyjából ennyi. Lehet színkódolást használni (PC-n/böngészőben csak a jegyzetek tetején színez át egy vékony csíkot, nem az egész fecnit, ez elég zavaró, de a mobilos alkalmazásban már az egész jegyzet színes), és telefonon a jegyzeteket is lehet tologatni (böngészőben nem átrendezhető), de ennyiben ki is merült a rendszerezhetőség. Nem lehet se szín, se tartalom, se dátum alapján rendezni, csoportosítani, egyedül az egyébként gyors kereső van a segítségünkre, ha valamit meg akarunk találni a virtuális fecnihalomban.

A jegyzetek a Google Drive-on tárolódnak és azon keresztül szinkronizálódnak a különböző eszközök között, de a mobiltelefonos alkalmazás még csak Android operációs rendszerre érhető el, és abból is legalább az Ice Cream Sandwich (4.0) szükséges hozzá.

Mindennapi haszna asztali számítógépen, vagy tabletről, böngészőben használva jelenleg erősen kérdéses. Ha az ember valamit gyorsan akar feljegyezni, akkor nem akar böngészőt nyitni, majd bejelentkezni a Google fiókjába, és elnavigálni a Keephez. Ez túl sok lépés. Okostelefonon viszont sokkal hasznosabb, mert egyszerű formában nyújtja a legszükségesebb jegyzetelő funkciókat, kapunk valamennyi alapvető rendezési lehetőséget, és – bár egyelőre csak angol nyelven – még szóban is készíthetünk jegyzetet.

A Keep tehát még csak az alapvető jegyzetelési feladatok ellátására képes, de könnyen elképzelhető, hogy a jövőben ebből valami sokkal hasznosabb fog kifejlődni a Google ökoszisztémájában. Ha teljes Drive integrációt kap, lehetőségek egész tárháza nyílhat meg, és ha az egyszerű kezelhetőség megtartása mellett hatékonyan fog együttműködni a Google többi szolgáltatásával, az egyik legjobb Google termék válhat belőle.

Böngészőben még csak direkt linken keresztül lehet elérni a http://drive.google.com/keep címen (de a cég ígérete szerint néhány héten belül már a Drive-ból is), az iOS, Windows Phone és BB10 alkalmazások elérhetőségéről pedig semmit nem közölt a Google.

Azóta történt

Előzmények