Ütik a Google-t, mint a répát

Az már hosszú évek óta nem újdonság, hogy a Google ellen a világ különböző részein vizsgálatok, eljárások indulnak, melyek tárgya az, hogy a vállalat – főként a keresőmonopóliumot kihasználva – vajon visszaél-e piaci pozíciójával más piaci szegmensekben. A Google mindeddig sikeresen verte vissza az ilyen jellegű támadásokat, és ez természetesen annak is köszönhető, hogy irdatlan bevételeiből futja a világ legjobb jogászaira is.

A friss hírek szerint most Indiában akadt gondjuk, ugyanis az ottani versenyfelügyelet vádolta meg azzal az amerikai céget, hogy keresőpiaci dominanciáját kihasználva monopolizálja, illetve saját érdekeihez idomítja az ehhez kapcsolódó hirdetési piacot is. Ez pontosan ugyanaz a számonkérés, amellyel az USA-ban és Európában is szembe kellett nézniük – az Egyesült Államokban sikerült elérniük, hogy ne találják vétkeseknek őket, de Európában (több más vizsgálattal párhuzamosan) még nincs lezárva az ügy, a legújabb fejlemény az, hogy az EU által felvetett vádakat a Google visszautasította.

Az indiai történet már három éve zajlik, mivel ott is – akárcsak Európában és az USA-ban – a versenytársak kérték a vizsgálat megindítását. De a mostani esemény határpont, mivel a versenyhatóság tíz napot adott a Google-nak, hogy válaszoljon a vádakra – ők hivatalosan azt nyilatkozták, hogy biztosak ártatlanságukban, nem aggódnak.

Ha esetleg Indiában elmarasztalják a Google-t, akkor ott is súlyos büntetéssel nézhetnek szembe, mivel legrosszabb esetben a szubkontinensen is kiszabható az éves árbevétel 10 százalékát jelentő büntetés, ami a 2014-es adatokat nézve 6,6 milliárd dollár lenne. Igaz, még sosem fordult elő, hogy a Google-t egy ekkora összeg kifizetésére kötelezték volna.

És ha ez nem lenne elég: egy nemzetközi jogászcsoport kezdeményezésére egy civil jog- és fogyasztóvédelmi szervezetekből álló csoport is kampányt indított a Google ellen.

Azóta történt

Előzmények