A Google nem hagyja magát

A vállalat azzal érvel, hogy egy adott ország törvényeit nem lehet egy másikban alkalmazni.

Hirdetés

A Google újra fellebbezést nyújtott be a francia adatvédelmi hatóság azon határozata ellen, mely szerint a vállalatnak az ún. „felejtés jogát” az egész világon alkalmaznia kell.

Az ügy és a jogi vita már régóta húzódik. Az előzményekről folyamatosan beszámolt az IT café is. 2014 óta a Google az Európai Unió Bíróságának döntése nyomán az európaiak számára biztosítja a jogot, hogy bizonyos feltételek mellett egy űrlapon kérelmezhessék a keresőmotor indexéből az adataik eltávolítását. A vállalat szakemberei megvizsgálják a kérelmeket, majd megpróbálnak a személyiségi jogok és a közösség információval történő ellátása közötti egyensúlyt megtartva lavírozni.

A probléma az eljárással az, hogy a keresőóriás kizárólag az európai oldalakról távolítja el a találatokat. A tagországokon kívülről történt keresések során azonban továbbra is megjelennek az eltávolított tartalmak. A francia információszabadságért felelős bizottság, az adatvédelmi feladatokat is ellátó CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) azt szeretné elérni, hogy a hozzá érkezett több száz panaszt vegye figyelembe a Google, a törlésre kért linkeket pedig ne csak a tagországok találati listájából távolítsa el. Erre szerintük azért van szükség, mert a keresések csak egy kis százaléka történik a lokalizált szolgáltatásokon keresztül, a többség a google.com oldalt használja, nem pedig az országspecifikus variánst. A CNIL tavaly augusztusban fel is szólította a Google-t, hogy tegyen eleget az előírásuknak, és azt is közölték, hogy a vállalat 100 ezer eurós büntetésre számíthat, ha nem hajtják végre a világszintű törléseket.

A friss fellebbezésben a Google arra hivatkozik, hogy a CNIL túlterjeszkedik hatáskörén, amikor olyan országokban is megkövetelik a törlést, mely fölött nincs joghatósága, és ha a Google megtenné ezt, akkor nem sokat kellene arra várni, hogy más – esetleg nem demokratikus – országok is hasonlóképpen cselekedjenek, és azt kérjék tőlük, hogy az ő törvényeiket alkalmazzák pl. Franciaországban. A Google szerint ezzel beindulna egy folyamat, mely az információszabadság szűküléséhez vezetne. Közleményükben azt írják, hogy ők mindig az adott ország törvényeit tartják be, és bár már kaptak hasonló kéréseket más államokból, ezeknek sosem engedelmeskedtek, még akkor sem, ha ez a szolgáltatásuk blokkolásával járt.

A francia Államtanács szóvivője közölte, hogy a fellebbezést még nem kapták meg hivatalosan, de az valószínű, hogy az elbírálása hónapokig fog tartani.

Azóta történt

Előzmények

  • Tényleg megbüntetik a Google-t?

    Ha igazak a pletykák, az Európai Unió hatóságai elszánták magukat, és eddig soha nem látott összegre bírságolnák az amerikai vállalatot.

  • Elutasították a Google fellebbezését

    Franciaországban tovább folytatódik a huzavona a felejtés jogának alkalmazásáról.