Olyan e-mail címed lehet a Google-nál, amilyet csak akarsz

A korábbi sajtóértesüléseket megerősítette a vállalat: tesztjelleggel elindítanak egy projektet, melynek keretében a Gmail rendszerén belül a felhasználók díj ellenében egyedi címeket vehetnek igénybe.

Hirdetés

Jogos a kérdés: mi ebben az újítás, hiszen minden e-mail cím egyedi?

Nos, ez a következőt jelenti. Jelenleg a Gmailt használók címe így néz ki: valaki@gmail.com. Ám ez ritkán sikerül pontosan így, mivel sok a hasonló nevű ember a világon, így csak az első ilyen szándékkal regisztráló kaphatta meg a „valaki” azonosítót, a többiek a szolgáltatónál már csak egy módosított azonosítóhoz juthattak: „valaki1”, „valaki1980” stb. A tervezett rendszerben azonban mindenki megkaphatja azonosítóként a nevét, mivel a domént (ami alapesetben a gmail.com) szabadon határozhatja meg, például: valaki@envagyokaz.com. A domén megválasztásánál csak az általános, a doménekre vonatkozó szabályoknak kell megfelelni. Részleteket nem árultak el, de feltehetően az eredeti címre készítenek egy maszkot, átirányítást használnak, és a háttérben továbbra is a régi cím dolgozik majd.

A tervek szerint az ilyen címek havi díja két dollár lesz magánszemélyek számára, és ezért jár az alapértelmezésben ingyenes 15 gigabájtos tárhely. Üzleti vagy egyéb professzionális felhasználók számára egy másik opciót ajánlanak: 30 GB tárhelyet, 24/7 támogatást, egyéb eszközöket, ám ez öt dollár lesz havonta.

De lesz egy harmadik változat is tíz dollárért: ez korlátlan tárhelyet jelent (vagy felhasználónként 1 terabájt, ha a kevesebben, mint öten használják), emellett archiválási funkció, illetve a Google eDiscovery gyorskeresési szolgáltatás.

A vállalat szóvivője hangsúlyozta, hogy próbaüzemről van szó: majd csak a teszt tapasztalatai alapján döntenek arról, hogy véglegesítik-e a szolgáltatást.

Azóta történt

Előzmények