A Google hamarosan kiadja a Chrome 1.0 végleges változatát

Hirdetés

A Google híres arról, hogy szolgáltatásai nagy részét folyamatosan béta-állapotban, tesztverzióként üzemelteti, épp ezért (bár már korábban is megszellőztették) nem kis meglepetést okozott Marissa Mayer, amikor a Le Web 08 nevű konferencián bejelentette, hogy egyik legfiatalabb fejlesztésük, a három hónapja nyilvános Chrome böngésző esetében hamarosan lezárják a tesztidőszakot, s megjelentetik az 1.0 végleges változatát, a fejlesztés pedig a böngésző és a Google Toolbar, illetve a Google Apps közötti együttműködés kialakítására irányul majd.

A bejelentés egybeesik egy komoly vitát kiváltó kezdeményezés, a két napja közzétett Native Client megjelenésével. A Native Client lehetővé teszi, hogy natív kódot futtasson a böngésző, vagyis ez a megoldás natív x86-os kódot hajt végre böngészőtől és operációs rendszertől függetlenül: ezekkel a webalapú alkalmazások köre jelentősen bővülhetne, s mindez megfelel a Google általános stratégiájának. (A Native Client kiváló bemutatása a HWSW oldalán olvasható Bizó Dániel cikkében.)

A hivatalos bejelentés időpontjáról nem tett említést az alelnök (a korábbi híradások januárról beszéltek), de a Cnet szerint például akár ma is megtörténhet ez a böngészők kiegészítőiről tartandó kaliforniai Add-on-Con konferencián, ahol a Mozilla és a Microsoft vezető szakemberei mellett a Google fejlesztői is jelen lesznek. Ugyanakkor több szaklap is kétkedve és csodálkozva fogadta Mayer szavait, mivel nem tartják még elég érettnek a Chrome-ot. Megemlítik, hogy még mindig nincs sem maces, sem linuxos verziója, s a Computerworld megírta, hogy a jelenlegi béták közül a Chrome tartalmazza a legtöbb hibát.

Azóta történt

Előzmények